I nadbiskup Kutleša se očitovao o Orašaru, svjećicama i pahuljicama, evo što je rekao

Foto: HBK

Osam mjeseci je prošlo otkad je Dražen Kutleša preuzeo dužnost zagrebačkog nadbiskupa. To vrijeme bilo je vrijeme promatranja, rekao je u razgovoru za HTV-ovu emisiju Studio 4.

“Većinom se Crkvu gleda kao političku instituciju koja bi trebala smjenjivati sve one koji su dotad bili. To nije tako, u Crkvi je sve drugačije. Svećenici su nadbiskupovi suradnici i da bi naša zajednička lađa mogla ploviti normalno”, mora postojati suradnja, kazao je Kutleša u razgovoru za HTV.

Vrlo je zadovoljan onim što je vidio, ali i dodao kako je osjetio “potrebu vjernika da njihovi pastiri dođu među njih i da im autentično tumače nauk Katoličke crkve”. Uz to, kaže – bitno je brinuti se i za katoličke škole i za karitativne potrebe.

Komentirajući navode da su Orašar, svjećice i pahuljice kao simboli Božića ‘nadvladali’ kršćanske simbole kazao je: “To je kao da vas netko pozove na rođendan, a slavljenika nema i nitko o njemu ne priča”.

“Slavimo rođendan Božića, malog boga – i on mora biti u centru. Isus Krist je povijesna osoba i početak nove ere, naše spasenje. Sve ovo slavimo i na poseban način naglašavamo. Dosta pričamo o toleranciji, ali je bitno da naglašavamo ljubav jedni prema drugima, prema onima koji su nam blizu u ovo božićno vrijeme”, dodao je Kutleša.

Naglasio je kako je ljudima najpotrebniji “ljudski odnos” i kako im treba “pomoći riješiti njihove probleme”.

Glavna svrha nedavno otvorenog Nacionalnog ureda HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba jest, kazao je Kutleša – “pomoći da se procesuiraju postupci zlostavljanja, ali i uspostava prevencije kako bi se bilo koji problem mogao korigirati”.

“Sa žrtvama treba suosjećati i pomoći im u njihovoj patnji. Najbitnije je žrtvama priznati da se zlostavljanje dogodilo i da se želi da se stvari promijene. Zatim treba procesuirati i napraviti sve drugo što je potrebno. Kad žrtva vidi da Crkva želi dobro i da se mijenja, onda svi lakše prihvaćaju situaciju. Smisao ureda je da se ovakve stvari ne ponavljaju”, zaključio je.

Dodao je kako je u prošlosti bilo puno nesnalaženja, ali da se u posljednje vrijeme dosta stvari “stavilo na svoje mjesto” – donesena su pravila da se procesuiraju oni koji su radili delikte, da se žrtvi prizna i da se žrtvi pomogne.

Kutleša je u nastavku govorio o brizi Crkve prema stranim radnicima u Hrvatskoj. Želio bi, kaže da u Hrvatsku dođu ‘njihovi’ svećenici koji najbolje poznaju mentalitet svojih vjernika. S tim u vezi u Zagrebačku nadbiskupiju pozvana su tri svećenika s Filipina.

Nadbiskup je govorio i o načinu biranja biskupa, o obnovi crkvenih objekata u Zagrebu te o procesu kanonizacije bl. Alojzija Stepinca te o inicijativi za beatifikaciju kardinala Franje Kuharića.