Zagreb će dobiti spremište za pohranu vrijedne građe u hitnim situacijama od čak 75.000 kvadrata!?

Zagreb će dobiti spremište za pohranu vrijedne građe u hitnim situacijama od čak 75.000 kvadrata!?
Foto: UHS

Danas je u Zagrebačkom inovacijskom centru ZICER održana stručna konferencija u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama pod nazivom “Zaštita kulturne baštine Grada Zagreba u kriznim uvjetima”.

Konferencija je okupila više od 150 sudionika s namjerom povezivanja i interdisciplinarnog djelovanja znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja koji se bave zaštitom, konzerviranjem, spašavanjem i obnovom baštine.

Cilj konferencije jest razmjena iskustava te bolje upravljanje i planiranje mjera u zaštiti kulturne baštine koja ima suštinsku važnost za identitet našeg grada i države.

Predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva unutarnjih poslova, gradskih ureda i agencija, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Građevinskog fakulteta, muzeja i ostalih baštinskih institucija istaknuli su poteškoće vezane za zaštitu kulturne baštine, ali i u zaključcima predložili moguća rješenja.

Posebno je naglašena potreba za interdisciplinarnim pristupom koji podrazumijeva pravovremeno planiranje, jačanje kapaciteta i suradnju stručnjaka iz različitih područja kako bi se obuhvatili svi aspekti i poduzele mjere za adekvatno djelovanje u kriznim situacijama.

Konferencija će pridonijeti planu izgradnje depoa za pohranu vrijedne građe u hitnim situacijama minimalne površine 75.000 metara četvornih.