Prigodne marke “Hrvatske zastave” predstavljene u Kuli nad Kamenitim vratima

Napisala i fotografirala: Sandra Brambilla

Predstavljanje izdanja poštanskih maraka pod nazivom „Hrvatske zastave“ održano je u sjedištu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ (DBHZ) u Kuli nad Kamenitim vratima, na dan obilježavanja 175. obljetnice hrvatske trobojnice i ustoličenja bana Josipa Jelačića.

Tada je u znak časti i vlasti primio svoju instalacijsku bansku zastavu koja se od tada upotrebljava u temeljnom izvornom obliku kao simbol hrvatskoga naroda i državnosti.

Na svečanom događanju izlagali su Veliki meštar DBHZ-a, Zmaj Strossmayerski prof. dr. Mislav Grgić, predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka RH, akademkinja Željka Čorak te Meštar obredničar DBHZ-a, Zmaj od Mesničkih vrata i predsjednik Hrvatskoga grboslovnog i zastavoslovnog društva (HGZD) pukovnik doc.dr. Željko Heimer. Glazbeni okvir dao je Akademski muški zbor FER-a s maestrom Josipom degl’Ivellijem, Zmajem Bračkim II.

Kako je rečeno, Hrvatska među svojim relikvijama čuva Jelačićevu instalacijsku bansku zastavu koja je identična današnjoj državnoj zastavi s tri vodoravno posložene pruge od gore prema dolje crvenom, bijelom i plavom s grbom u sredini koji se mijenjao tijekom vremena, različitih režima i ideologija. Ovo izdanje Hrvatske pošte nastalo je u suradnji s HGZD-om koje je za ovu priliku predložilo motive poštanskih maraka; prikaz 2 zastave svake na svojoj marki, uz prigodni motiv ulaska Jelačića u Zagreb, na svečanost banske instalacije i suvremeni motiv djevojke na električnom biciklu. Autorica maraka je dizajnerica Ariana Noršić, ilustratorica je akademska slikarica Maja Cipek, a nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 1,33 eura.

Hrvatski povijesni muzej, HGZD, Hrvatski institut za povijest te DBHZ ne odustaju od inicijative da se 5. lipnja proglasi Danom hrvatske zastave, s ciljem očuvanja hrvatskoga zajedništva, nacionalnog identiteta te hrvatske simboličke i kulturne baštine.