Što je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama radio od potresa do danas

Foto: Screenshot Facebook

Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama objavio je priopćenje u kojem iznosi presjek svog djelovanja od 22. ožujka, kad je Zagreb pogodio razorni potres, do danas,

U priopćenju stoji:

“Ured za upravljanje u hitnim situacijama je od dana potresa 22. 3. 2020. do danas upravljao odgovorom na potres kroz dvije osnovne aktivnosti:
1. Pomoć i zbrinjavanje građana koji su direktno pogođeni potresom
2. Brzi pregled građevina koje su oštećene u potresu.

Na području Grada Zagreba ustrojeno je na teritorijalnom načelu 17 Postrojbi civilne zaštite opće namjene koje pokrivaju područja 17 gradskih četvrti Grada Zagreba.

Od 22.03. dana potresa do danas iz Postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba angažirano je oko 750 pripadnika Postrojbe civilne zaštite opće namjene i 550 pripadnika Specijalističke postrojbe za traganje i spašavanje. Osim toga, u postrojbe civilne zaštite pristupilo je 200 novih volontera.

Pripadnici Postrojbi civilne zaštite opće namjene Grada Zagreba na dan potresa 22.03.2020. okupili su se na zbornim mjestima koja su određena na području svake od gradskih četvrti, te su odmah pristupili ograđivanju rizičnih područja, pomagali su ljudima prilikom prijava građevina namijenjenih pregledu od strane inženjera građevine, ukazivali su na opasne objekte (srušeni dimnjaci, oštećeni krovovi), dojavljivali hitnim službama i Uredu za upravljanje u hitnim situacijama o svim uočenim opasnostima.

Timovi pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene radili su u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, javljali se na telefone i upisivali podatke o oštećenim objektima. Drugi timovi radili su na podizanju i ustrojavanju šatorskih naselja na području Grada Zagreba za prihvat građana kao i podjeli hrane u suradnji s Crvenim križom.

U naseljima Gornja Dubrava i Podsljeme sudjelovali su u raščišćavanju i sanaciji građevina pogođenim potresom.

Uz navedeno angažirani su i na provođenju mjera zaštite od COVID-a – formirani su timovi za obilaske javnih parkova, igrališta, otvorenih trgovina i tržnica na kojima provode propisane protuepidemijske mjere.

Prilikom obilazaka pomagali su i građanima pa su tako na području Novoga Zagreba pomogli i osobi koja je imala epileptički napad. Isto tako, obavljaju utovare i istovare donirane opreme (građevinski materijal i sl.) za stanovništvo pogođeno potresom.

Zapovjednici i zamjenici zapovjednika postrojbi opće namjene civilne zaštite Grada Zagreba provode 24-satna dežurstva i stalno su dostupni. Pripadnici postrojbi civilne zaštite opće namjene i nadalje pomažu policijskim postajama sa svrhom upozoravanja građana na javnim mjestima kako bi se što efikasnije provodile odluke Stožera civilne zaštite RH o potrebi socijalnog distanciranja.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba je od dana potresa 22.03. do danas odradila ukupno 3010 hitnih intervencija (inače godišnje se odradi oko 3500 intervencija). Osim JVP-a hitne intervencije su odrađivale ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava, ZG holdinga, Elicom-a, HEP-a, CIOS-a, MORH-a kao i vatrogasci iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Krapine, Slatine, Slavonskog Broda, Rijeke, Splita, Velike Gorice i Dubrovnika.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama je zajedno s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo radio na uspostavi, prikupljanju i obradi prijava oštećenja zgrada u potresu. Zaprimljeno je 23 000 prijava a obrađeno je 8 800 prijava oštećenja. Prijave su se obrađivale prema prioritetima te su se odmah nakon potresa obišle sve bolnice i starački domovi.

Status prijava se stalno mijenja a u svakom trenutku se može pogledati na www.hcpi.hr.

Zaključno, mišljenja smo da prozivanje pojedinih političara kroz medije da nakon potresa nije bilo organizacije niti strukture ne stoje. Još jednom apeliramo da se prirodne nepogode koje su pogodile Zagreb ne koristi u dnevno političke svrhe. To je šamar svim dobrovoljcima i profesionalcima koji svakodnevno rade da pomognu svom gradu i svojim sugrađanima.”

Komentari