Vozili smo Giant Fathom E+ 3 29 Power, pilu zbog koje ćete zavoljeti izlete u prirodu

Vozili smo Giant Fathom E+ 3 29 Power, pilu zbog koje ćete zavoljeti izlete u prirodu

On ne vozi sam, ali vas ne ostavlja kad vam je najteže, bez obzira vozite li šljunkom, asfaltom, livadom, po ravnom ili se penjete na 13 posto uspona… On je uz vas stalno

Odvozio, snimio i napisao: Igor Zovko

Evo ti ključ za bateriju, pazi da ga ne izgubiš, jer je to kao ključ za auto. Evo ti i punjač. S lijeve strane ti je mjenjač 9 brzina, s desne su ti pet stupnjeva pomoći. Imaš čak pomoć za guranje ako si na uzbrdici. S punom baterijom možeš voziti 60 do 120 kilometara, ovisi kako ga voziš. Sretno!

To mi je rekao Ivan Stipić iz tvrtke On-Off predajući mi električni Giant Fathom E+ 3 29 Power na probu koju smo dogovorili iz zezancije.

– Koliko je težak – pitam ga.

– Teži 24 kilograma s punjivom baterijom koja se vadi, ali to je nebitan podatak. Vidjet ćeš – kaže mi Ivan.

Težina se ne osjeti

I stvarno, čim sam sjeo, upalio stupnjeve pomoći i krenuo, nisam osjetio težinu. Ne vozi sam, da se razumijemo, ali pomaže jako. To je posebno vidljivo u gradskoj vožnji, gdje se zbog pješaka i semafora često vozi tipa stani-kreni, na čemu se najviše gubi snaga i troši bicikl.

Ovaj električni MTB odmah mi daje zamašnjak i doseže brzinu od 25 km/h. Tada vozač mora pedalirati sam da održi tu brzinu ili je premaši.

Vozili smo Giant Fathom E+ 3 29 Power, pilu zbog koje ćete zavoljeti izlete u prirodu

Meni je po gradu bila dovoljna drugostupanjska električna pomoć na lijevoj strani. Nisam se oznojio za 10 km vožnje iako je sunce pržilo gradski asfalt i zrak.

Vrlo brzo njime dolazim u Novi Zagreb i, kao dijete sam u trgovini igračaka, razmišljam kojom turom prvo da se odvezem njime. A on ima SR Suntour XCM vilicu 100 mm hoda, Shimano Deore stražnji mjenjač s 9 stupnjeva, odlične Tektro hidraulične disk kočnice i Giant XCT kotači, Maxxis Ardent.

Namijenjen je svakomu

Dok se vozim, razmišljam komu je namijenjen. Pa namijenjen je svima, od ljudi koji vole prirodu pa nisu u kondiciji, oni koji se oporavljaju ili imaju trajne ozljede, primjerice koljena. Mogu ga koristiti svi koji vole prirodu a plaše se da ostanu bez snage za povratak. On vas ne ostavlja, ni na šljunku ni na usponu.

Vozili smo Giant Fathom E+ 3 29 Power, pilu zbog koje ćete zavoljeti izlete u prirodu

Pogrešno je vjerovati da se na električnom biciklu ne može nabijati kondicija. Dapače, sustav je jednostavan – samo isključite pomoć elektro motora i sami “pedalate” koliko želite ili možete.

Kad “riknete”, upalite struju i ona vam pomaže. Ne vozi umjesto vas, zapamtite. Njime će svatko tko voli izlete u prirodu dobiti pouzdan bicikl.

Preko makadama i livade, pa na asfalt

Vrlo brzo odlučujem. Idem na Čehe, pa ću lijevo na Odru ka Donjoj Lomnici gdje je povijesna kurija Modić-Bedeković. Potom ću ka Lukavcu, a onda ću nasipom kanala Sava-Odra, šljunkom nazad. I kreće.

Vozili smo Giant Fathom E+ 3 29 Power, pilu zbog koje ćete zavoljeti izlete u prirodu

Oduševljava me ta pripomoć, koju sam prvi put osjetio na nadvožnjaku u Sisačkoj, iako to zapravo nije nikakav uspon.

Iako vozim MTB s 29 cola kotačima, relativno imam kondicije, jer se mogu njime popeti na Sljeme, ipak sam oduševljen ovim električnim biciklom. Od Odre sam za nekoliko minuta u Donjoj Lomnici. Ondje uvijek stanem kraj kurije (dvora) Modić-Bedeković.

Pedalom do mjesta gdje su dolazili Šenoa i A.G. Matoš

Kuriju 1806. podiže turopoljski Petar Modić, nasljednik plemenitaške turopoljske obitelji te će generacijama, sve do danas, ostati u obitelji (danas obitelji Perak i Kallay) koja je zaslužna za njenu očuvanost.

Kurija Modić-Bedeković

Građena je na tradicionalan način, od drvenih hrastovih planjki na uglovima spajana “hrvatskim vuglom” – izbočenih rubova. Raspored prostorija je klasičan: prizemlje je gospodarski dio, a na katu je stambeni. Život kurije najviše su obilježile njene posljednje stanovnice – blizanke Milka i Vilma Bedeković.

Obje su se nakon umirovljenja povukle u ladanjsku kuću u Donjoj Lomnici te su svojim zaslugama i angažmanom mnogo pridonijele lokalnoj zajednici.

Zbog svoje očuvanosti, cjelokupno imanje spada među najvrednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske, a zaštićeno je kao spomenik kulture 1972. godine. S obnovom je započeto krajem 1990-ih, a radovi su završeni 2013.

Kurija Modić-Bedeković

Godine 2006. vlasnici kurije (obitelji Perak i Kallay), Grad Velika Gorica i Muzej Turopolja, potpisuju Sporazum o načinu korištenja, javnog prezentiranja i upravljanja kurijom Modić Bedeković kojim je ugovorena obnova i prezentacija javnosti. Muzej Turopolja zadužen je za organizaciju posjeta Kuriji.

Nekad stalni posjetitelji ove kurije bili su turopoljski plemići Josipovići, Pogledići, Kuševići ili pak umjetnici i književnici Zlatko Baloković, Franjo Lučić, Josip Andrić, August Šenoa ili Antun Gustav Matoš…Koja ekipa.

Nasipom i livadom do Čeha

Kratko zastajem i divim se našoj bogatoj povijesti. Sjedam na Gianta i idem ka nasipu Sava Odra. Njime bez problema s više od 25 na sat prelazim i šljunak i ledinu do Čeha, pa preko Sisačke nazad.

Potrošio sam oko 20 posto baterije. Stavljam je doma puniti.

Idući put njime idem na Sljeme. O tomu čitajte i idućoj reportaži na zgexpress.net.