KURIJA MODIĆ-BEDEKOVIĆ: Donja Lomnica čuva prekrasan primjer tradicijske gradnje

Kurija Modić-Bedeković

Drvena, predivna i očuvana… Što drugo reći za nju. Zahvaljujući obitelji i gradu Velikoj Gorici, zajedničkim snagama su se ujedinili i očuvali ovo prekrasno zdanje iz 1806.

Te davne godine kuriju Modić-Bedeković dao izdraditi turopoljski asesor Petar Modić. Dokaz nam za to stoji na središnjoj sljemenskoj gredi dužine 9 metara na koju je urezano 1806. 15 juni FiERi FECit PEtRUS MODych ASESSOR.

Kurija Modić-Bedeković

Danas je kurija u vlasništvu njegovih nasljednika, obitelji Perak, Kallay i Kroll Perak.

Kurija u Donjoj Lomnici je pravi primjer tradicijske gradnje u ovom dijelu Hrvatske. Riječ je o tehnici slaganja hrastovih greda (planjki) na “hrvatski vugel”, s neodrezanim krajevima greda tako da presežu preko uglova kuće. Planjke se slažu vodoravno jedna na drugu.

Ova drvena katnica ima tipičan pravokutni oblik i raspored. U prizemlju su gospodarski objekti, a na katu stambeni. Krov je nakošen, prije je bio napravljen od 10.000 hrastovih daščica, no danas je kurija pokrivena biber crijepom.

Kurija ima kućepazitelja koji se brine o izgledu okoliša i očuvanju kurije. Nedavni događaj nam kaže koliko je to bitno. Petkom, naime, na zagrebačku zračnu luku slijeće i polijeće zrakoplov koji jako nisko leti i u preletu je zbog zračnih struja, dignuo pola krova na kuriji. Upravo je zahvaljujući kućepazitelju koji živi u samoj kuriji i njegovoj brzoj reakciji krov popravljen, a zračna luka je obaviještena o nastaloj šteti.

Kurija Modić-Bedeković

Ulazak u kuriju vas ostavi bez daha, jer je sve kako je i nekad bilo. Dvokrilna vrata nas uvode u prostrani dvor, a u dnu je drveno stubište koje vodi na kat. Ispod se nalaze dva fijakera jedan obnovljen i jedan koji čeka obnovu. Njima je Petar Modić putovao na posao u Zagreb.

Lijevo je pivnica-vinski podrum, a desno su bile družinske hiže, no danas je tu stan kućepazitelja.

Trenutak kad se popnete na kat je čaroban. Pod je napravljen od kamenih oblutaka postavljenih okomito, između drvenih greda koje su glavni smjer kretanja, a i zimi je toplije hodati po njima.

Kurija Modić-Bedeković

Kurija Modić-Bedeković

Očuvan je sav namještaj, od preše za rublje, klavira, kreveta, umivaonika, sofa, 4 keramičke peći koje su se ložile u prizemlju.

U samom dvorištu nalazi se još i sukačnica, prostorija za pripremu hrane tijekom ljetnih mjeseci, stan kuhara i zdenac koji je danas samo okvir, svinjac i štagalj. Iza kurije je voćnjak, a lijevo od nje vrt.

Ispred sam kurije bila je stogodišnja lipa koja je nažalost stradala u nevremenu 2007. godine.

Zadnje stanovnice ovog zdanja bile su umjetnice, sestre blizanke Milka i Vilma Bedeković, koje su ostavile utjecaj na ovaj kraj. Godine 1930. izvezle su zastavu DVD-a Donja Lomnica, kuma zastavi bila je supruga njihovog brata Janka.

Ako želite razgledati kuriju, morate se najaviti. Potrebne informacije mogu se pronaći na stranicama Muzeja Velike Gorice.

Kurija Modić-Bedeković

Kurija Modić-Bedeković

Kurija Modić-Bedeković

Tekst & Foto: Merica Mikuličin, turistički vodič