Vlada donijela mjere protiv povećanja cijena, Plenković poručio: “To je nepoštena praksa i to neće ići!”

Foto: Screenshot

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade kazao je da su neka trgovačka društva iskoristila konverziju kako bi neopravdano podizala cijene.

Plenković je izvijestio da je održao sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz zaštitu potrošača od neopravdanog dizanja cijena.

“Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade,” rekao je Plenković.

Vlada stoga, nastavio je, zadužuje sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata, a Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena.

Kazao je i da je Vlada zadužila i Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

“To ćemo napraviti, a kad kažem mjere, da ne bi bilo dilema, mislim i na subvencije i druge poreze. Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države, Vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti”, poručio je Plenković.

Najavio je da će sve službe izaći na teren kako bi ispravile sve ovo što nam neodgovorni pojedinci čine, bez ikakva razloga.

“Dizati cijene, baciti sjenu na uvođenje eura i pridonositi inflaciji, to je nepoštena praksa i to neće ići”, kazao je premijer.

Rekao je da je Vlada bila svjesna i upozoravala da će doći do minimalnog povećanja cijena uslijed konverzije, od zanemarivih 0,2% i 0,4%, što je bio slučaj u drugim zemljama kada su uvodile euro, ali da ni globalne ni nacionalne okolnosti nisu takve da pohlepa prevlada nad odgovornošću.

Neopravdana poskupljenja smatra premijer ukazuju na manjak društvene solidarnosti i odgovornosti onih aktera koji svojim radnjama bezrazložno potiču povećanje inflacije.

Dodao je da prelazak na euro nije situacija koju pojedinci trebaju iskoristiti da bi ostvarivali ekstra profit nad građanima koji se ionako suočavaju s posljedicama šire energetske i prehrambene krize.

To je, kako je rekao, jasno rečeno i predstavnicima trgovačkih lanaca i udruženja na ovotjednom sastanku u Ministarstvu gospodarstva.

S druge strane, premijer je pozdravio što se, kako je kazao, velika većina poduzetnika pridržava pravila i njih pozvao da se distanciraju od onih koji ih krše i time bacaju sjenu na društvenu odgovornost svih hrvatskih poduzetnika.