Plenković u Banskim dvorima primio članove Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Pertha

Plenković u Banskim dvorima primio članove Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Pertha
Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima članove Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Pertha, koji borave na turneji po Hrvatskoj.

U svom obraćanju, premijer im je poželio dobrodošlicu u Hrvatsku, kazavši da mu je drago što su, uz Banske dvore, posjetili i Hrvatski sabor.

Rekao je da su njihove sudbine ujedno i sudbine hrvatskoga naroda, kazavši da su neimaština, ratovi, bolesti, ali i političke okolnosti utjecale na odlazak Hrvata iz svoje domovine.

“Ali ta poveznica koja je ostala u mnogim generacijama je i dalje čvrsta i snažna”, istaknuo je Plenković, čemu pridonosi i njegovanje hrvatske kulture i identiteta u iseljeništvu. Dodao je da ga posebno veseli i veliki broj mladih članova folklorne grupe Zagreb.

Premijer je kazao da su se svijet, kao i tehnologija uvelike promijenili što našim iseljenicima omogućava realan uvid u stanje u Hrvatskoj, koja je danas slobodna i moderna zemlja. Spomenuo je da Hrvatsku uskoro očekuje ulazak u OECD, čime je, naglasio je, ispunila sve svoje strateške međunarodne ciljeve.

Zato, dodao je, ostaje puno posla u Hrvatskoj, istaknuvši tri teme koje su važne kako bi se vidjelo gdje je naša zemlja danas.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Perthu Zoran Šangut zahvalio je premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na svim zakonskim aktima u zadnjih osam godina koji su, kako je rekao, prepoznali iseljenici širom svijeta pa tako i oni u Australiji.

Pritom je istaknuo novi Zakon o stjecanju hrvatskog državljanstva, kazavši da se svake godine povećava broj zahtjeva za državljanstvo u Perthu, ali i ostalim gradovima Australije.

“Ove godine smo u Konzulatu u Perthu u dva dana uručili više od 60 državljanstava za naše iseljenike, a prije Zakona nam je trebalo šest mjeseci da bi dostigli tu brojku”, istaknuo je.

Šangut je zahvalio Vladi i na povećanju sredstava Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, što je, kako je kazao, u protekloj godini omogućilo financiranje 32 projekta u Australiji.

Predstavnik Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Pertha Raymond Vicko Pecotic svoje obraćanje je započeo citatom popularne pjesme “To je zemlja dide mog i oca mog”, koja je ujedno moto njihove turneje po Hrvatskoj.

“Ovo je priča o povratku kući, o povratku korijenima, ovo je više od običnog obilaska, za nas je ovo hodočašće u zemlju naših očeva i djedova”, istaknuo je, dodavši da su mnogi od članova ove folklorne grupe prvi put u Hrvatskoj.

Kazao je da su turneju započeli u Zagrebu jer je on simbol hrvatskog identiteta i glavni grad svih Hrvata, kako onih koji žive u našoj zemlji, tako i za one rođene izvan njezinih granica.

Pecotic je kazao da je Hrvatska folklorna grupa Zagreb s djelovanjem počela pedesetih godina prošlog stoljeća, a potom su se sedamdesetih i osamdesetih godina razvili u folklorno društvo.

Zahvalio je Vladi i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske na pomoći koju su iskoristili za ulaganje u svoje nošnje, ali i u pripremu za ovu turneju.

Pecotic je na kraju izrazio zadovoljstvo što ih je premijer Plenković ugostio u Banskim dvorima te su mu tom prigodom uručili bumerang kao simbol domovinske i iseljene Hrvatske.