Glasovi su izbrojani, HDZ-u 61, SDP-u 42 mandata, tko će biti novi hrvatski premijer?

Foto: Screenshot HRT

Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika, objavio je HRT.

Na izbore je izašlo više od 62 % birača.

Pregovori o sastavljanju buduće Vlade nakon parlametarnih izbora počinju već danas, najavio je sinoć predsjednik stranke Andrej Plenković u govoru iz izbornog stožera.

Politolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj u emisiji HRT-a ‘U mreži prvog’ rekao je kako Domovinski pokret ima najviše razloga za zadovoljstvo iako je dobio dva mandata manje nego na prošlim izborima, te, kako kaže, bez njegovog sudjelovanja neće biti vlade, ni HDZ-ove ni vlade nacionalnog spasa.

“Oni nemaju homogeni stav kako će postupiti. HDZ je relativni pobjednik izbora, ali je zbog visokog odaziva birača izgubio pet mandata i ono s čime je sigurno premijer nesretan je to da mora pregovarati s Domovinskim pokretom”, rekao je za HRT.

Smatra kako je SDP ostvario jako loš rezultat. Ističe kako projekt Zoran Milanović nije uspio.

“Dobili su 42 mandata, a to je samo jedan više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku”, naglasio je.