Plenković uputio oštru poruku Crnoj Gori: “Hrvatska će poduzeti mjere koje smatra primjerenima”

Foto: Screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na 17. Dubrovnik Forumu, uz brojne druge teme, komentirao je i usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskoj skupštini te poručio kako će Hrvatska poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze.

“Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje, te je riječ o instrumentalizaciji jedne druge države u regiji“, kazao je Plenković, komentirajući jučerašnje usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u crnogorskoj skupštini glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije.

Oporbeni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori, stoga je u tom kontekstu Plenković poručio kako ova rezolucija šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore, a još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima.
Dodao je kako je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju, a da se nikad dosad nije bavila temom Jasenovca, te da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.

Poručio je, također, kako će Hrvatska poduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze instrumentalizacije parlamentarne većine s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice, podsjetivši kako je upravo Dubrovnik doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, u kojima je, nažalost, tada sudjelovala i Crna Gora.

“Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća”, zaključio je predsjednik Vlade, naglasivši kako oni koji žele ići prema članstvu u Europskoj uniji moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.