VIKEND REKORDER: 43-godišnjak vozio bicikl s 4,43 promila alkohola u krvi

Foto: PU zagrebačka

Policija je i tijekom prošloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja.

Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđeno je na području Policijskih uprava zagrebačke i splitsko-dalmatinske, po 62 takva prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 15. listopada u 12:50 u Koprivnici, u Mosnoj ulici, kod 43-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 4,43 promila, objavila je Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (83 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i kod svih dobnih skupina najčešće izmjerena koncentracija alkohola, objavilo je Ravnateljstvo policije.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava splitsko-dalmatinska sa 315 takvih prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je kod vozača na području Policijske uprave primorsko-goranske – 192 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave zagrebačke, gdje je utvrđen 101 takav prekršaj.

Najviše vozača nepropisno je koristilo mobitel za vrijeme vožnje također na području Policijske uprave zagrebačke – 53 takva prekršaja.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno devet osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile devet teških prekršaja.

Iz tog razloga pet vozača je zadržano u posebnoj prostoriji do 12 sati, a protiv šest vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.