Uoči Martinja zagrebačka policija uputila posebno upozorenje vozačima

Foto: PU zagrebačka

Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati, objavila je Policijska uprava zagrebačka.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 160 vozača.

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.

NAJAVA POLICIJSKE UPRAVE ZAGREBAČKE

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će od petka 10. studenoga 2023. godine pa do ponedjeljka 13. studenoga 2023. godine pojačano postupati u prometu s ciljem sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja. Pojačani nadzor vozača provodit će se na mjestima koja se statistički i iskustveno iskazuju kao ‘poprišta’ prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će velik broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je prvog dana provođenja preventivno-represivne akcije uoči Martinja utvrđeno 274 prometna prekršaja, dok su drugog dana utvrđena 193 prometna prekršaja.

Preporuke za sudionike u prometu:

  • ne sjedajte pod utjecajem alkohola za upravljač vozila
  • osigurajte si prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu,
  • budite odgovorni prema sebi i drugima.

Zašto je alkohol nepoželjan „vođa puta“ ?

  •  u deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave zagrebačke su vozači pod utjecajem alkohola  uzrokovali 860 prometnih nesreća od ukupno 6544 koliko ih se dogodilo (dakle, izazvali su 13,1 % posto nesreća od ukupnog broja).  U tim je nesrećama poginulo šest osoba, a   374 osobe su ozlijeđene. Skoro polovinu od tih nesreća (348 nesreća) koji su skrivili alkoholizirani vozači bilježimo u dane vikenda (subota i nedjelja). Istovremeno, tijekom nadzora prometa pod utjecajem alkohola u deset mjeseci ove godine zatečena su 3739 vozača.

Vožnjom pod utjecajem alkohola postaje se opasnim sudionikom u prometu, a u opasnost ne dovodite samo sebe već i ostale sudionike u prometu. Ne postoji opravdan razlog za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola.

Zato zagrebačka policija preporuča oprez, prilagodbu brzine uvjetima na cesti poglavito u situacijama smanjene vidljivosti i u vrijeme mokrih i skliskih kolnika, te savjetuje odabir poštivanja prometne kulture kao jedinu opciju sigurnosti.