VIDEO: Prvi MiG, napokon stigao iz Ukrajine, dopremljen u dva kamiona

Prvi zrakoplov MIG-21 BIS koji je bio na remontu u ukrajinskom Zavodu u Odessi, stigao u zagrebačku zrakoplovnu bazu Pleso.

mig_stize
Utovaren na dva kamiona, u popodnevnim je satima prešao mađarsku granicu i ušao u Republiku Hrvatsku.
U Zagreb, u utorak, 15. travnja 2014. stiže i ukrajinski tim od 11 inženjera i tehničara koji će s hrvatskim kolegama ponovno sastaviti zrakoplov i pripremiti sve za završna testiranja i na kraju primopredaju HRZ-u i PZO-u, priopćio je MORH.

Drugi remontirani MIG 21 BIS utovaren na kamione krenuo je jučer iz Ukrajine i njegov dolazak u Hrvatsku očekuje se sredinom idućeg tjedna.

Ostala tri remontirana zrakoplova MIG 21 BIS uspješno su završila s testiranjima i u tijeku je njihova priprema za transport u Hrvatsku.

Svakih nekoliko dana, ovisno kako koji završi s preliminarnim pregledom u Ukrajini, utovarit će se u kamione i krenuti za Zagreb.

Također, prošlog su tjedna u Ukrajini uspješno završeni i testni letovi MIG-a dvosjeda. Sada slijede završna podešavanja, bojanje u jedinstvenu crveno-bijelu boju i pregled remontne dokumentacije, a nakon toga i pripreme za transport u Hrvatsku.

Podsjećamo, ukrajinska strana, kao isporučitelj, odgovorna je za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenta o završnom prijemu u Hrvatskoj.

Sukladno potpisanom ugovoru, MORH će platiti remontirane zrakoplove tek nakon njihovog završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora.

Foto: MORH/ J. Kopi