Anušić: Spremni smo za provođenje temeljnog vojnog osposobljavanja

Ivan Anušić
Foto: MORH / F. Klen

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na otvorenju konferencije Hrvatskog generalskog zbora pod nazivom Doprinos branitelja u obrani zemlje i potreba osposobljavanja mladih, koja je održana 25. lipnja 2024. u Zagrebu, objavio je MORH.

Riječ je o konferenciji koja je dio projekta u sklopu tematske sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva iz tematskog područja Aktivni branitelji u društvu. Raspravljalo se o potencijalnim ugrozama vezano uz nacionalnu sigurnost, daljnjem smjeru izgradnje sustava domovinske sigurnosti te ulozi hrvatskih branitelja u tome.

Ministar obrane pozdravio je održavanje konferencije, koja je ujedno i prigoda za podsjećanje na važnost uloge hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

“Stečenu slobodu moramo nastaviti čuvati modernizacijom i opremanjem naše Hrvatske vojske, što Vlada Republike Hrvatske kontinuirano i čini, ali i osposobljavanjem mladih ljudi u temeljnim vojnim znanjima i sposobnostima, što će pridonijeti njihovu razvoju i zaštiti hrvatskih interesa”, poručio je.

Govoreći o važnosti prenošenja istine o Domovinskom ratu mlađim generacijama te ulozi hrvatskih branitelja u stvaranju moderne Hrvatske vojske i hrvatske države, ministar je istaknuo: “Svi mi koji smo prošli Domovinski rat znamo koja je bila cijena slobode i sigurnosti koju danas uživamo. Naša je obveza nastaviti čuvati svoju slobodu u smislu odvraćanja i spremnosti – da nikome više ne padne na pamet okrenuti pušku prema hrvatskoj državi, našoj granici i hrvatskom čovjeku.”

Spremni za provođenje temeljnog vojnog osposobljavanja
Jedna je od tema konferencije bilo i ponovno uvođenje obveznog vojnog osposobljavanja. Ministar Anušić istaknuo je kako su Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske spremni za temeljno vojno osposobljavanje te kako su razrađeni modeli njegova služenja. Naglasio je kako će o tome pravodobno biti informiran predsjednik Vlade RH, Predsjednik RH, Hrvatski sabor, saborski Odbor za obranu, te, naravno – hrvatska javnost.

“S obzirom na aktualnu geopolitičku i sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj i svijetu, nužno je uvesti određene promjene i ponovno uvesti temeljno vojno osposobljavanje. Riječ je o obuci mladića nakon koje će oni baratati osnovnim vojnim vještinama i steći osnovno vojno znanje. Smatram da je izrazito bitno, jer će tako postati spremniji za sve buduće izazove ne samo u vojnom smislu nego i u svakodnevnom životu”, poručio je ministar Anušić.

“O detaljima temeljnog vojnog osposobljavanja,” nastavio je ministar, “pravodobno će se informirati političku razinu i hrvatsku javnost.” Istaknuo je također kako će se financijski, zahvaljujući zakonskim okvirima i budućim odlukama Vlade RH, poduprijeti oni koji će ići na temeljno vojno osposobljavanje.

Dragovoljnim ročnicima 900 eura mjesečno
U kontekstu povećanja naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje i daljnjih planova oko uvođenja temeljnog vojnog osposobljavanja, ministar je komentirao i civilno služenje i priziv savjesti te najavio kako će se u civilno služenje uključiti lokalna i regionalna samouprava, Civilna zaštita, MUP i, naravno, Oružane snage.

Ministar je na kraju konferencije naglasio da će temeljno vojno osposobljavanje Republici Hrvatskoj pomoći u nošenju s različitim sigurnosnim izazovima te podići sigurnost na jednu višu razinu. “Nadam se kako se hrvatsko društvo neće dijeliti oko ove važne teme te kako ćemo osvijestiti da je upravo obvezno vojno služenje u interesu Republike Hrvatske i cijelog hrvatskog naroda”, poručio je.