VIDEO: Ilegalni migranti ušli u minsko polje, jedan je poginuo, ostale spasili pripadnici ATJ Lučko

Foto; MUP

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana policija i pirotehničari spasili spasili su više ilegalnih migranata čiji su životi bili ugroženi u minskom polju na području općine Saborsko.

Prije toga migranti su, krećući se miniranim područjem, aktivirali minu, pri čemu jedan mlađi muškarac smrtno stradao, a više osoba je ozlijeđeno.

Foto; MUP

“Vezano uz jučerašnji događaj smrtnog stradavanja i ozljeđivanja muških osoba u šumskom predjelu kod mjesta Blata na području općine Saborsko, očevidom je utvrđeno da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije”, priopćeno je iz MUP-a.

Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru.

Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe.

S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje.

Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje.

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć.

Pogledajte video: