Tri policijske uprave lovile Moldavca koji je prevozio migrante, na kraju se autom zabio u policajca!

Policija
Ilustracija | Foto: MUP

U razdoblju od 28. prosinca navečer do 31. prosinca rano ujutro na području Slunja, Karlovca i Barilovića, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke su, u četiri odvojena slučaja spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad četiri muškarca (državljaninom Srbije, državljanima Moldavije i državljaninom Gruzije) te nad jednom državljankom Maroka s dozvolom boravka u Francuskoj, starosti između 20 i 44 godina, koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana, objavila je Policijska uprava karlovačka.

Državljanin Srbije i državljanka Maroka, uhvaćeni na području Slunja 28. i 30. prosinca, zaustavljeni su u osobnom i teretnom automobilu u čijim tovarnim prostorima su prevozili strane državljane, zbog čega je prema njima postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Sinoć su policijski službenici Ravnateljstva policije, PU karlovačke, PU ličko-senjske i PU zadarske postupali prema državljanima Moldavije (20-godišnjem vozaču osobnog automobila njemačkih nacionalnih oznaka i 23-godišnjem suvozaču), a koji se prethodno nisu htjeli zaustaviti na naredbe policijskih službenika (zvučne i svjetlosne signale).

Vozač se nije zaustavio na više postavljenih policijskih punktova, oglušio se na naredbe policijskih službenika, te je od područja Gračaca, preko Korenice i Slunja ubrzavao u smjeru Karlovca grubo kršeći prometne propise i ugrožavajući druge sudionike u prometu. Na državnoj cesti D-1, na zaobilaznici Turanj u Cerovcu Vukmanićkom u Karlovcu, oko 20.45 sati zbog neprilagođene brzine i gustoće prometa u obje trake u zavoju je udario u osobni automobil ispred sebe karlovačkih registarskih oznaka, a kojim je upravljao policijski službenik van službe, nakon čega je zaustavljen.

Vozač i suvozač su uhićeni, a u vozilu je pronađeno više stranih državljana. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen policijski službenik, vozač osobnog automobila karlovačkih registarskih oznaka.

Zbog izazivanja prometne nesreće protiv 20-godišnjeg državljanina Moldavije biti će podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu, a zbog počinjenih prekršaja i vožnje kojom je teško kršio prometne propise i ugrožavao druge sudionike u prometu po završetku kriminalističkog istraživanja biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela Obijesna vožnja u cestovnom prometu iz čl. 226. Kaznenog zakona.

Rano jutros državljanin Gruzije, koji je upravljao osobnim automobilom poljskih nacionalnih oznaka, oglušio se na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika koji su ga pokušali zaustaviti kod naplatnih kućica u Karlovcu te je ubrzao i vozilom se dao u bijeg.

Nakon potjere je zaustavljen na policijskom punktu na području općine Barilović. U vozilu je također prevozio više stranih državljana. Zbog počinjenih prekršaja prema državljaninu Gruzije je također postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Sumnja se da su navedeni osumnjičeni prevozili veći broj stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih petero osumnjičenih biti će podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.