VIDEO: Grički topnik Alem kaže da ima posao iz snova

Kao motivaciju svima koji traže posao, CVideo ekipa je snimila Alema, gričkog topnika, koji svaki dan puca iz topa i tako svi u Zagrebu znamo da je podne. Alem kao klinac nije ni sanjao da će baš on biti taj koji će nastaviti ovu prekrasnu tradiciju. U priloženom videu poslušajte što Alem kaže za CVideo.

alem-topnik-630
Alem Tutundžić, novi topnik Gričkog topa, zahvaljujući svom poslu postao je zvijezda japanskoga dokumentarnog filma što je samo na internetu pogledalo desetak milijuna Japanaca. Alem je preuzeo radno mjesto gradskog topnika na kuli Lotrščaku prije pet godina od umirovljenog Stjepana Možara Štefa, koji je tu funkciju obavljao gotovo 30 godina, te svaki dan, bez obzira na vremenske uvjete, pucnjem iz topa obavještava Zagrepčane i goste da je podne.

“Ja sam već peta generacija topnika i nadam se kako ću taj krasan, tradicijski posao radi sve do umirovljenja, a možda i nakon mirovine”, kazuje Alem, navodeći da su mu na kuli najdraži gosti djeca.

“Kada sam bio mali, popeo sam se na Lotrščak i netremice gledao u Štefa kako ispaljuje hitac. Pomislio sam kako bi bilo lijepo da i ja jedanput ispalim plotun”, sjeća se Alem i dodaje kako ni u snu nije razmišljao da će mu se to jednog dana i ostvariti. Koliko je topnik popularan među djecom govori i podatak da često gostuje u vrtićima i gradskim knjižnicama kao tajni gost, čime su djeca oduševljena i zapitkuju satima o topu i Alemovu poslu.

“Radujem se i svakom posjetu turista, najviše Japanaca koji nakon ispaljivanja podnevnog plotuna, oduševljeno zaplješću i naklone se topniku i njegovu topu”, ponosan je Alem koji nas poučava da je Zagreb po topu jedinstven u svijetu.

Alem je pristao snimiti CVideo kako bi podsjetio da i u teškim vremenima ne smijemo odustajati, i da možda neka prilika, dobar posao ili potpuno novo zanimanje čeka baš nas. (CVideo)