VAROŠKI SUDAC PREUZEO KLJUČEVE GRADA: Sinoć je svečano otvoreno Križevačko veliko spravišče

Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja.

Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

Sinoć, 2. lipnja 2023. godine svečanom povorkom kroz centar grada otvorena je manifestacija 55. Križevačko veliko spravišče. U povorci je sudjelovalo preko 200 sudionika iz Križevačke djevojačke straže, Križevačkih mažoretkinja, Gradskog puhačkog orkestra, KUD-a Križevci i Prigorje, Kulturno umjetničke udruge Potkanički kraj, Potkalničkih plemenitaša i glumaca predstave.

U tradicionalnoj predstavi gradonačelnik Mario Rajn predao je ključ grada na tri dana Varoškom sucu Stjepanu Palijanu.

“Gradom će zavladati veselje, zabava i smijeh uz zdravice po Štatutima. Vjerujem da su ključevi u dobrim rukama i da će uspjeti razriješiti sve razmirice do nedjelje. Pozivam sve da nam se pridruže i uživaju u bogatom programu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji”, rekao je Rajn.

Križevački štatuti su skup jedinstvenih pravila i regula ponašanja u veselim društvima uz razne vinske svečanosti. Zagovaraju ponajprije veselje i radost u dobrom društvu gdje se šire prijateljstva i dobri međuljudski odnosi, ali izričito upozoravaju da se konzumiranje vina i žestokih pića čini s razumom, jer sve što se radi preko mjere nije dobro ni za pojedinca, a ni društvo.

To su jedina pisana pravila lijepog ponašanja za stolom, koja se spominju još od 18. stoljeća bez kojih je prava zabava i veselica bila teško zamisliva.

Prema Štatutima, u svakom se društvu moraju održati tri zdravice: “zdravica domovini, pajdašiji i lepšem spolu”, a pri izgovaranju se njegovao stari, “cifrasti”, način govorenja. Za piće se redovno koristi posuda zvana bilikum – svaka posuda iz koje se pije zdravica u čast dolaska u nečiju kuću.

Otvorenju su prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, domaćin gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenikom Danijelom Šaškom, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima, gosti iz prijateljskih gradova Pag, Općina Čitluk i Rijeka te načelnici općina Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec te predstavnici brojnih pokrovitelja.

Svake godine Spravišče privlači sve više ljudi, a ove godine se očekuje da će u tri dana manifestaciju obići oko 20.000 ljudi.

“Otvorena je velika manifestacija tijekom koje se cijeli grad pretvara u veliku pozornicu. Cijela manifestacija bazira se na legendi o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara čija predstava započinje danas. Ove godine pod redateljskom palicom Jana Kerekeša u predstavi koja se izvodi uživo, će riješiti sve razmirice i u drugom dijelu predstave u nedjelju ponovno će se posvađati i rastati kako bi se ponovno sastali sljedeće godine”, rekla je direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš.

Napomenula je kako je u organizaciju uključen velik broj ljudi iz cijelog grada i svih njegovih segmenata: “Mnogo je programa koji će zadovoljiti razne ukuse, od eno, gastro do zabave i kulturnih programa za sve uzraste. Za svakog će se naći ponešto.”

U znak sjećanja na legendu o “pomirbi” kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana “Križevačko veliko spravišče” i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti.

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima.

Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a ove godine novost u programu je kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Očekuje se i velik broj izlagača s raznovrsnom ponudom.

Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, književne večeri, izložbe, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača. Sinoć je nastupao Marko Kutlić, danas, 3. lipnja Klapa Iskon te Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić.

Foto: Press / Križevačko veliko spravišče