Kuća za odmor “Šokačka Lady” u Županji nudi jedinstven ugođaj tog dijela Hrvatske

Foto: Nikola Zoko

Krenete li na istog naše zemlje, u prekrasnu Županju, znajte da se nećete usrećiti tražeći hotelski smještaj. Jednostavno nema ga, ali zato u ovom gradu, točnije u strogom centru grada, možete boraviti na prekrasnom imanju onako kako se to činilo prije 100-jak godina. Kuća za odmor Šokačka Lady tipična je Šokačka kuća, uska i duguljasta, spojena s dvorišnim zgradama u kojima su se nekad čuvali strojevi i stoka.

Jedinstveno je takvo mjesto u ovom dijelu Hrvatske i osim što pruža komfor boravka u retro kapsuli s pogledom na gradsku vrevu, ovaj prostor vas jednostavno općini svojom poviješću i ljepotom.

“Kuća je pripadala obitelji plemenitih Tomašića koji su po pričanju došli iz plemenite općine Turopolje za vrijeme Vojne krajine. Nakon njih u vlasništvo kuće dolazi obitelj Carević koja kuću prodaje mojoj obitelji. Kuća je zidana krajem 19. stoljeća, zidana je “šokačkom arhitekturom” miješano s “njemačkim” stilom, a u njoj se nalazi trijem koji povezuje stambeni dio s gospodarskim zgradama i štalom te poprečnim štagljem. Stil uređenja je tradicionalni, s ‘anjforom’, a fronta kuće je ukrašena lavovima koji simboliziraju veličinu i moć obitelji Tomašić.

U sredini je glava vojnika koja simbolizira zasluženo plemstvo stečeno na ratištu. Kuća se razlikuje od suvremenih po karakterističnom rasporedu unutrašnjosti kod koje su prostorije međusobno povezane. Išlo se iz prostorije u prostoriju i sve su još bile povezane vanjskim prostorom (gankom)”, kaže nam domaćin, Marko Maroševac vlasnik ove kuće. Prilikom ulaska u dvorište, kuća će vas oduševiti kad je promatrate u cjelini, a čim prijeđete prag, interijer vas vraća u neko davno vrijeme.

Foto: Nikola Zoko

U Šokačkoj Lady se nalaze tri spavaonice (registrirana je za šest osoba) namještene komadima alt deutsch stila. Zbirka namještaja je impozantna- većim dijelom iz zbirke obitelji Maroševac, manjim dijelom dopunjena kupljenim komadima. Ono što oduševljava je činjenica kako se u središnjoj spavaonici nalazi i prekrasna komoda koja je nekad pripadala Katarini Hepburn poznatoj kao Šokačka lady po kojoj je ovaj objekt dobio ime. Priča o Katarini, slična je pričama iz ljubavnih romana a glavni su likovi mlada guščarica Katarina Horvatović i bogati engleski industrijalac koji je došao u Županju.

Zapela mu je odmah za oko, te ju je zaprosio kod njezina oca, a žitelji su je nakon udaje prozvali šokačkom lady. Ulaskom u više društvo, ova je žena u Županji popularizirala tenis, ali i zabave koje su počinjale lovom, a završavale plesom. Imati njezin komad namještaja u svojoj kući danas, velika je stvar!

Foto: Nikola Zoko

Osim komada namještaja koji pričaju priču o povijesti ovog kraja, valja naglasiti i kako su ključni elementi za odličan odmor u ovom prostoru ipak novi. Madraci u starinskim krevetima su anatomski, jastuci su novi pa ćete se u ovoj kući naspavati. Jedini problem može biti dužina kreveta- imate li više od 190 centimetara, zatražite dodatni krevet bez stranica. Ipak su ljudi nekad bili niži. Uz stare sobe, koje su salonskog rasporeda, preuređen dio kuće počinje s kuhinjom u kojoj se nalazi sve potrebno za normalno funkcioniranje u interijeru. Kuhinja je bogato opremljena priborom, ali i kućanskim aparatima. Od ostave je stvorena i moderna kupaonica koja pruža apsolutni komfor.

Želite li spavati poput slavonske gospode u vremenskoj kapsuli u koju ćete se poželjeti redovito vraćati, smještaj možete rezervirati direktno kod obitelji Maroševac ili putem Bookinga, poručio je vlasnik Kuće za odmor Marko Maroševac.