Spalionica gdje joj mjesto nije – hoćemo li se svi potrovati?

Građanska inicijativa Krizni eko stožer i Udruga za zaštitu okoliša – Resnik (UZOR) i pozivaju na prosvjed u nedjelju, 10. studenog, u 12,30 sati ispred crkve u Resniku (I Resnik 70).
vodozasticeno-podrucje-ivanja-reka
Prosvjedom žele iskazati nezadovoljstvo najavom projekata neekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, izgradnje spalionice i Centra za gospodarenje otpadom u Resniku.
Grad se prema Resniku ponaša kao prema neželjenom djetetu – poručili su stanovnici ovoga zagrebačkog naselja kada su potkraj listopada osnovali Krizni stožer. Reagirajući na predložena rješenja u zbrinjavanju komunalnog i drugog otpada u gradu Zagrebu, koja su suprotna ekološkom načinu gospodarenja otpadom (odvojeno prikupljanje i recikliranje), kako u pogledu tehnologije, tako i u pogledu lokacije, zakazali su prosvjed na kojem će građani jasno reći da su protiv neekoloških i skupih načina gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.
Inicijatori prosvjednog skupa posebno ističu da zemljište na kojem bi se spalionica gradila spada u vodozaštitno područje i crpilište vode za cijeli Grad Zagreb, te da se nalazi unutar naseljenog područja i područja intenzivne poljoprivredne proizvodnje.
Stanovnici Resnika podsjećaju da je gradonačelnik Bandić poručio da neće ništa napraviti dok ne sjedne i razgovara sa stanovnicima, na njihove se pozive još uvijek nije odazvao.
Neki od njih ističu da im je gradonačelnik Milan Bandić tijekom ne tako davne izborne kampanje obećao da otpad neće ići u Resnik. “Sad je to obećanje zaboravio!”, ističu.
Na tu činjenicu podsjetili su mediji kada su otkrili da je u prostornom planu, koji je u vrijeme izborne kampanje bio malo gurnut u stranu, i dalje spalionica u Resniku.
Istina, Bandić je javno malo je reterirao što se tiče spalionice – nedavno je ponovo izjavio da se o lokaciji za nju tek treba dogovoriti, zalažući se za regionalnu spalioncu koja bi se gradila izvan grada Zagreba, ali centar za gospodarenje otpadom i dalje “gura” u Resnik.
A građani se boje da zajedno s njom na kraju ne “dogura” i spalionicu. Što bi se lako moglo dogoditi, budući da regionalnu spalionicu ni jedna od susjednih općina i gradova ne želi na svom području.
resnik-spalionica-630