Život na dar: Nastavlja se postavljanje vanjskih defibrilatora

defibrilatorU zgradi Gradske uprave, danas se konferencijom za novinare predstavila druga faza projekta “Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora (AED) na području Grada Zagreba: Život na dar”.

Konferenciji su, uz gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te pročelnika GU za zdravstvo i branitelje Zvonimira Šostara, prisustvovali i brojni suradnici Projekta.

“Drago mi je da ovaj izuzetno koristan i značajan projekt ide dalje. Hvala svima vama na podršci, posebno akademiku Davoru Miličiću na njegovoj stručnoj podršci, zatim Zavodu za hitnu medicinu na edukaciji naših građana. Hvala i vama, predstavnicima trgovačkih centara na prepoznavanju važnosti ovog projekta. Ali tu nećemo stati, projekt ćemo nastaviti postavljanjem defibrilatora na gradske tržnice, bazene i sportska igrališta”, najavio je gradonačelnik Bandić.

Davor Miličić, upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca” i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu naglasio je da iznenadna srčana smrt u Hrvatskoj odnese godišnje 9.000 života, od toga Zagreb bilježi smrt između 2000 i 2500 ljudi, te da je preporuka Europskog vijeća za reanimatologiju da se defibrilatori postave u blizinu mjesta gdje se srčani arest može dogoditi češće od jednog puta u dvije godine.

“Velik broj iznenadnih srčanih smrti, događa se kod naizgled “zdravih ljudi”, poput sportaša, kako profesionalnih tako i rekreativnih, a pravodobna defibrilacija električnom strujom uveliko povećava postotak preživljavanja, stoga je postavljanje ovih defibrilatora velika stvar. Htio bi se zahvaliti gradonačelniku i svima u Gradskoj upravi što su imali sluha za jedan tako važan projekt”, dodao je Miličić.

On je iskoristio priliku da u ime Zaklade Gradu Zagrebu donira dva automatska vanjska defibrilatora s pripadajućim ormarićima za potrebe Športskog rekreativnog centra Jarun i parka Bundek, gdje se s početkom sezone kupanja može očekivati određen broj incidenata koji zahtijevaju postupak hitne reanimacije. Također, Zaklada će osigurati i edukaciju djelatnika Parka Bundek i ŠRC Jarun.

Ana Kunštek, voditeljica Odsjeka za spašavanje podružnice Zagrebačkog Holdinga Upravljanje sportskim objektima, istaknula je kako će im defibrilatori na Jarunu i Bundeku biti od iznimne koristi. “U razdoblju od 2005. do 2012. imali smo preko 1500 intervencija, od toga 110 slučaja predutapanja, te deset smrtnih slučajeva, od čega šest upravo zbog srčanog zastoja”, dodala je.

Podsjetimo, Projekt je, odlukom gradonačelnika, pokrenut u prosincu 2012., a pridružila mu se i Zaklada “Hrvatska kuća srca” te Hrvatsko kardiološko društvo. U okviru prve faze, Grad Zagreb je osigurao šest defibrilatora s pripadajućim ormarićima, a Zaklada “Hrvatska kuća srca, još tri, koji su postavljeni na najfrekventnija mjesta u gradu: tri okretišta tramvaja (Dubrava, Črnomerec, Remiza), ZET-ov autobusni terminal, Željeznički i Autobusni kolodvor, Dom sportova, KD “Vatroslav Lisinski” te Trg bana Josipa Jelačića – Gradska ljekarna. Educirano je 70 osoba.

U okviru druge faze postavljeno je 18 automatskih vanjskih defibrilatora u trgovačkim centrima, koje su nabavili trgovački centri, a Grad Zagreb osigurao je edukaciju 190 osoba, koja je provedena u Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Stalan partner Projekta je VIPNet koji osigurava VPN mrežu za sve automatske vanjske defibrilatore i na taj način omogućava direktni poziv s uređaja u hitnu pomoć.