Bandić za povezivanje Bošnjaka i Hrvata učinio više nego oni koji su mu oduzeli titulu

Poznati bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović u izjavi za sarajevski Dnevni avaz kazao je da mu je žao što je Gradsko vijeće Sarajeva odlučilo da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ne bude proglašen počasnim građaninom te da je sve moglo biti drugačije.

Emiru_Hadzihafizbegovic
Hadžihafizbegović je napomenuo da je Bandić cijeli politički život radio na integraciji BiH i da je više učinio na povezivanju Bošnjaka i Hrvata nego svi koji su glasali protiv njegova proglašenje počasnim građaninom.

“Ne vjerujem da treba biti protiv čovjeka koji dolazi u Zenicu s navijačkim šalom da bodri nogometnu reprezentaciju BiH, 20 godina pomaže Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, napravi nogometni teren kraj džamije u Zagrebu, podržava Dane sarajevskog filma, dovede izložbu Ede Murtića u Vijećnicu prije Zagreba, pokloni ATP podlogu Teniskom savezu KS, na inicijativu majki Srebrenice bude proglašen počasnim građaninom toga grada…”, rekao je Hadžihafizbegović.

On smatra da se bilateralnim putem, preko gradonačelnika Sarajeva, ovaj problem mogao riješiti.

“Čini mi se da nije u pitanju izjava već nečija želja da se spriječi dodjeljivanje te titule. Razgovarao sam s Bandićem i on je veoma tužan jer je potpuno pogrešno kontekstualno shvaćen. Rekao mi je da će, bez obzira na sve, ponovo doći u Sarajevo, na Filmski festival, da se druži sa zanatlijama na Baščaršiji, popije dobru kafu i pojede dobar roštilj”, dodaje Hadžihafizbegović.