ZEMLJA DEBELIH LJUDU: U Hrvatskoj je 18,7 % osoba pretilo, a 38,7 % ima prekomjernu tjelesnu težinu

Debljina
Foto: Pixabay

U Zagrebu će se u ponedjeljak, 19. ožujka održati 2. Konferencija “Hrvatski dan debljine”. Konferencija se održava u organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Hrvatski sabor je prošle godine donio odluku o obilježavanju “Hrvatskog dana osviještenosti o debljini” na inicijativu Udruge za prevenciju prekomjerne težine, a ove godine po prvi put će se i obilježiti taj dan s ciljem edukacije važnosti uočavanja uzroka, posljedica, liječenja, ali i prevencije debljine.

Prema podacima EUROSTAT-a, u Hrvatskoj je 18,7 % osoba pretilo (BMI>30), a 38,7 % osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, što dodatno potvrđuje činjenicu da je riječ o velikom problemu koji pogađa sve više ljudi.

Debljina je često i uzrok kardiovaskularnih bolesti koje su na samom vrhu smrtnosti u Republici Hrvatskoj, stoga će Zaklada “Hrvatska kuća srca” na Konferenciji u 9.30 sati premijerno predstaviti kalkulator kardiovaskularnog rizika koji će biti dostupan svim građanima na web stranici www.cuvarisrca.hr .

Kalkulator će predstaviti liječnica Ivana Portolan Pajić, članica upravnog odbora Zaklade “Hrvatska kuća srca” i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Na Konferenciji će se u 11.30 sati održati i radionica Hrvoja Handla “Voljeti sebe… iskustvo Narcisa” na kojoj će posjetitelji moći spoznati na koji način doživljavaju sami sebe te koje značenje imaju njihovi osjećaji.

2. Konferencija “Hrvatski dan debljine” održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravstva RH.