Vaterpolistima državne nagrade za vrhunska sportska postignuća

Foto: Vlada RH

U povodu osvajanja zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi i srebrne medalje na Europskom prvenstvu čiji je Hrvatska bila domaćin, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primili su danas, u Banskim dvorima, hrvatske vaterpoliste i izaslanstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza.  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je tom prigodom kako mu je izuzetno zadovoljstvo uime svih članica i članova Vlade, uime cijele Hrvatske i svih ljubitelja sporta, od srca čestitati i zahvaliti na hrvatskim vaterpolistima na osvojenoj zlatnoj i srebrnoj medalji, objavila je Vlada RH.

“U ovoj olimpijskoj godini krenuti sa srebrom i sa zlatom mogu samo vrhunski sportaši, vrhunski vaterpolisti, sjajan izbornik, sjajni treneri, uz potporu naših velikana Milivoja Bebića, Ratka Rudića i Perice Bukića”, poručio je naglasivši da je vaterpolo najtrofejniji hrvatski momčadski sport.

Kazao je da je vaterpolo prekrasan sport, a ovaj uspjeh reprezentacije sigurno je poticaj mladima da shvate koliko sport znači za vrijednosti, timski rad, prijateljstva, solidarnost i zdrav život.

“Siguran sam da ste uzor brojnim mladićima i djevojkama koji će zahvaljujući ovoj seriji vaših uspjeha odlučiti baviti se sportom, a mnogi od njih i vaterpolom”, istaknuo je.

Favoriti za olimpijsko odličje

Premijer je kazao i kako je nakon ovih uspjeha Hrvatska favorit i za olimpijsko odličje na igrama u Parizu, poželjevši im puno uspjeha na tom spektakularnom sportskom događaju koji pripremaju Francuzi.

“Sada, 2024. u Parizu, u ovakvoj formi i s ovakvim ugledom hrvatski momčadski sport kroz hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju može učiniti još jedan velebni uspjeh i vaterpola i sporta i Hrvatske”, poručio je.

Podsjetio je da je Hrvatska u godinu i po dana bila domaćin čak dvaju europskih vaterpolskih prvenstava, prvo u Splitu, a onda i u Dubrovniku i u Zagrebu, što se nikada nije dogodilo, te najavio je da će Vlada nastaviti i dalje i više ulagati u vaterpolo, ali i u druge momčadske sportove.

Hrvatska živi vaterpolski san

Ministrica Brnjac tom je prigodom naglasila da su hrvatski vaterpolisti omogućili Hrvatskoj da u proteklih nekoliko mjeseci živi vaterpolski san.

“Napravili ste odličan rezultat i na ponos ste svima nama”, poručila je čestitavši izborniku Ivici Tucku kojem je ovo 16. medalja osvojena s reprezentacijom.

Posebno je veseli, dodala je, što će ovakvi uspjesi privući veliki broj djece i mladih u vaterpolo, ali i sport općenito.

Kapetan vaterpolske reprezentacije Ivan Krapić i izbornik Ivica Tucak zahvalili su hrvatskoj Vladi na svemu što čini za taj sport, a posebno na pomoći u organiziranju Europskog prvenstva koje je nedavno održano u Dubrovniku i Zagrebu, i onoga održanog u Splitu prije dvije godine.

“Hrvatski sport je pokazao mnogo puta da je jedan od najboljih ambasadora hrvatske države”, poručio je izbornik Tucak.

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladen Drnasin, zahvalivši na današnjem prijemu i podršci, istaknuo je da su premijer Plenković i cijela Vlada više puta pokazali koliko poštuju i cijene uspjeh sporta, vaterpolske reprezentacije i svih u Savezu.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša istaknuo je da se radi o nezabilježenom događaju u svijetu sporta u kojem je jedna reprezentacija u 45 dana postala doprvak Europe i prvak svijeta.

“Jedino zajedničkim djelovanjem možemo doći do ovakvih rezultata i vjerujem da ćemo i nakon Pariza biti tu”, poručio je zahvalivši premijeru Plenkoviću i hrvatskoj Vladi na snažnijoj podršci ekipnim sportovima u nastojanju da ih se podigne na nivo koji priliči hrvatskom sportu.

Vaterpolistima državne nagrade

Uoči susreta s vaterpolistima, Vlada je jutros održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o dodjeli državne nagrade za vrhunska sportska postignuća za osvojenu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Odluku je na današnjoj svečanosti predsjedniku Saveza Drnasinu uručila ministrica Brnjac.

Propisani iznos za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu za sportaše i izbornika iznosi po 14.350 eura, dok ostale djelatne stručne osobe dijele iznos od 19.150 eura. Ukupni iznos za cijelu vaterpolsku reprezentaciju iznosi 248.750 eura.

Propisani iznos za srebrnu medalju na Europskom prvenstvu za sportaše i izbornika iznosi po 4.800 eura, dok ostale djelatne stručne osobe dijele iznos od 4.800 eura. Ukupni iznos za cijelu vaterpolsku reprezentaciju iznosi 81.600 eura.