Ususret koncertu u Lisinskom klape se prisjećaju najluđih nezgoda…

Klape i gosti ususret velikom koncertu u zagrebačkom Lisinskom 14. svibnja, s osmjehom su se prisjetili najluđih nezgoda koje su morali prebroditi da njihov nastup bude na nivou i da publici priušte nezaboravan doživljaj.

klapa-sufit

Klapa Šufit imala je zakazan nastup u Blatu na Korčuli, no dvojica kolega zakasnila su zbog obveza na trajekt. Kako to obično biva, nevolja nikad ne dolazi sama, pa se odjednom spustilo nebo na zemlju, počelo je pljuštati, zapuhao je olujni vjetar koji je dizao ogromne valove… Ali njih je čekao nastup i, koliko god se činila nemoguća, misija je bila stići u Blato.

– Ukrcali smo se u gliser kojim je upravljao lokalni čovjek, lud koliko i mi što je sasvim dovoljno da se po tom vremenu otisne na more. Imam osjećaj da je plovidba trajala cijelu jednu godinu jer su nas valovi zapljuskivali sa svih strana, ljuljali gliser, puhalo je nemilice i mogu vam reći da nisam siguran bi li se opet ukrcao na taj gliser. Ali na nastup smo stigli, prepričavaju s osmjehom dečki iz Šufita.

Tedi Spalato volio je glazbu od malih nogu, ali je ta ljubav nekad znala biti prilično bolna. Naime, dok je imao samo tri godine splitskog kantautora je toliko fascinirao glasovir da je u njega gurnuo glavu i skoro ostao gluh!

– Naša susjeda svirala je klasičnu glazbu na prekrasnom koncertnom klaviru. Ja sam joj prišao, popeo se na stolicu i zavukao glavu pod poklopac klavira, sve do žica i udaraljki. Susjeda je vrlo glasno svirala, a meni su kasnije rekli da sam jako dugo slušao, a onda sam u jednom trenutku počeo plakati – od bola! Dobio sam upalu uha i oštećenje bubnjića. Jaukao sam nekoliko dana ali sam nastavio voljeti glazbu, ispričao je Tedi.

Marko Škugor, najbolji mladi tenor u Hrvatskoj kojeg uspoređuju s Vicom Vukovom, za razliku od Tedija, od glazbe je bježao.

– Kad sam imao 11 godina tata me protiv moje volje upisao u glazbenu školu da učim svirati saksofon. Dva dana sam se skrivao u ormaru da me ne odvedu tamo, kroz smijeh priča Marko koji je na radost svojih obožavatelja ipak zavolio glazbu i sada gradi uspješnu solističku karijeru.

Klapa Maslina je zbog nesporazuma u komunikaciji skoro propustila koncert, no dečki su bili dovoljno organizirani da se u roku 10 sati okupe, spakiraju i doputuju u Njemačku.

Dok je uživao u svom Šibeniku, tenor klape Branko Bubica primio je poziv iz konzulata u Münchenu:

– Halo, kako ste, jeste se odmorili, dobro večerali?, pita gospođa iz konzulata.
– Da, kako ne, evo sad sam na piću na terasi hotela Jadran.
– O nisam znala za taj hotel, a gdje je?
– Na rivi, uz more, predivan pogled!
– Kakvo more, gdje ste vi točno?!
– Pa u Šibeniku?
– Ma šalite se? Nemojte reći da je to istina! Majko moja! Pa vi ste već trebali biti u Münchenu!
– Zar ne sutra navečer?
– Ma ne, sutra navečer je koncert. Ujutro je tonska proba. Na koncert dolaze najugledniji ljudi iz Münchena i diplomatski zbor. Tražite zrakoplov, molim vas, i hitno dođite!

S obzirom da publika očekuje koncert klape Maslina, to će i dobiti. Bubica je odmah rezervirao avionske karte i sazvao sastanak klape te im objasnio da u roku dva sata moraju krenuti na put.

– Ljudi, imamo problem. Sad je 21 sat, pokupite kući nošnje i krećemo u 23 sata kombijem u Zagreb na aerodrom, u 7 ujutro je polazak za München, kazao je Bubica, a kolege su ga gledali u nevjerici, baš kao i osiguranje u zračnoj luci Pleso kad su se pojavili u 4 ujutro.

– Nigdje nikoga, osiguranje nas blijedo gleda, a mi se od muke smijemo. Došli smo ipak na vrijeme u München, ali naravno, u zadnji tren, umorni i neispavani, kroz smijeh prepričava Bubica.

Dečki iz klapa Cambi, Šufit i Maslina te njihovi gosti na koncertu Tedi Spalato i Marko Škugor obećali su da će izbjegavati nevolje na putu do Zagreba te da će u Lisinskom 14. svibnja dati sve od sebe da publici priušte koncert godine.

Ulaznice za najbolja mjesta na koncertu ‘Klape u Lisinskom’ kupuju se isključivo u Scardoni i uz njih dobivate popust na CD-ove iz njihove bogate kolekcije.