Otvorena izložba Rodin u Meštrovićevom Zagrebu

U Umjetničkom paviljonu otvorena je izložba Rodin u Meštrovićevom Zagrebu, postav sa sedamdesetak djela slavnog kipara Augustea Rodina.

umjetnicki_paviljon

Izložbu je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a među brojnim uglednicima otvorenju su nazočili i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, ministar kulture Berislav Šipuš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin.

Izložba je početak velikoga kulturnog događaja – Festivala Rendez-vous, na kojem će se Francuska u idućih pet mjeseci predstaviti s više od 150 događaja, koji će u 22 hrvatska grada biti mostovi suradnje dvaju naroda, Francuza i Hrvata.

“Ponosan sam što je Grad Zagreb među prvima podržao ideju o ponovnom održavanju izložbe velikog francuskog umjetnika. Tada je uzvratno također bila priređena izložba djela Ivana Meštrovića u Parizu, u muzeju njegova velikog uzora i učitelja Rodina, s kojim ga je vezalo prijateljstvo još od studentskih dana”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Dodao je kako ga osobito veseli što će Zagreb od svibnja do rujna 2015. moći uživati u nizu drugih sjajnih programa koje nam donosi Festival Rendez-vous.

Ovim predstavljanjem Francuska uzvraća posjet, nakon uspješnog prvobitnog predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti u Republici Francuskoj 2012./2013. godine – “Croatie, la voici”.

Tijekom Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u pariškom Muzeju Rodin bila je postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića, a sada se Francuska predstavlja u Hrvatskoj s izložbom Rodina. Osim u Zagrebu, Rodinova djela bit će izložena i u Split, gdje će se 8. svibnja 2015., u Galeriji Meštrović, otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba „Rodinova Meditacija u Splitu“, na kojoj će se predstaviti kiparova skulptura “Meditacija – Unutarnji glas”.

Autori izložbenog projekta u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti. Kustosice su Veronique Mattiussi (Muzej Rodin) i Barbara Vujanović (Atelijer Meštrović), koje su i autorice tekstova u katalogu. Postav izložbe potpisuju Andro Krstulović Opara i ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

Rodinova izložba koncipirana je posebno za Umjetnički paviljon u Zagrebu, obuhvatit će sedamdesetak radova i naglasiti plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje.

Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Druetakoji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu. Skladateljica Olja Jelaska, dobitnica državne nagrade Vladimir Nazor, za svečano otvorenje skladat će suitu „Rodinova Meditacija“.

Djela Augustea Rodina već su bila predstavljena Hrvatskoj – 1968. godine, također u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, na izložbi koju su postavile Cecile Goldscheider, tadašnja ravnateljica Muzeja Rodin i voditeljica zagrebačkog Atelijera Meštrović, Vesna Barbić.

Foto: Zagreb.hr