TBF koncertom u Tvornici kulture obilježava 20 godina istaknutog albuma

Foto: Marko Lopac

Splitske ikone TBF svojim istaknutim albumom “Maxon Universal” ispisali su neke od najvažnijih stranica domaće glazbene povijesti, a upravo ovo izdanje ove godine obilježava 20. obljetnicu od objave.

Ovu jubilarnu brojku od izlaska albuma koji je publici donio hitove “Alles Gut” i “Nostalgična” bend će proslaviti velikim samostalnim koncertom u subotu, 23. studenog, u zagrebačkoj Tvornici kulture. Ulaznice su od danas dostupne u prodaji.

Prije 20 godina TBF je zajedno s producentom Draganom Lukićem Lukyjem radio na svom tada trećem po redu studijskom albumu. Za razliku od prethodnika, pjesme za novi album snimali su instrumentalno, dok su sampleove i scratcheve koristili kao dodatke i ukrase te su na taj način ušli u novu fazu svog djelovanja i postali bend kakvim ih poznajemo i danas.

Album “Maxon Universal” objavljen je u srpnju 2004. godine, a donio je neke od jedinstvenih pjesama s kojima je TBF osvojio publiku i kritiku, pa čak i pet nagrada Porin u ključnim kategorijama, među kojima su “Najbolji rock album”, “Pjesma godine” i “Najbolja izvedba grupe s vokalom”.

Upravo se na ovom albumu nalaze neizostavni klasici kao što su “Alles Gut”, “Nostalgična”, “Šareni artikal” i “UV zrake”, u kojima je splitski bend na svoj šaljivi kritički način iznio osvrt na sve zamjećeniju dominaciju materijalističkih vrijednosti i potrošačkog mentaliteta, a sve u pozitivnom ritmu reggae, funk, jungle, dub i afro-beat žanrova. S ovim albumom, TBF je zadobio pažnju šire javnosti, kao i pozitivne osvrte glazbene kritike te zakoračio na put k oblikovanju u jedan od najistaknutijih i jedinstvenih autorskih bendova domaće glazbene scene.

Od srijede 26. lipnja u prodaji su dostupne early-bird online ulaznice po cijeni od 12 eura, u ograničenom kapacitetu. Nakon toga, u petak 28. lipnja u prodaju kreću regularne ulaznice po cijeni od 15 eura i bit će dostupne putem online platforme Core Event i na prodajnim mjestima u Zagrebu: Drito Bar, Rockmark i Dirty Old. Na dan koncerta, cijena ulaznice će biti 19 eura. Organizator je yem, koji poručuje: “Vapšuvarivari, vapšuvarivari, TBF slavi 20 godina Maxona u Tvornici Kulture!”