Uhićeni 35-godišnjak i 73-godišnjak, proizvodili barut u kućnoj radinosti

Ilustracija | Foto: ZG express

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom i 73-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela “nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari” i “dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom” u pokušaju.

Sumnja se da je prvoosumnjičeni 35-godišnjak prije otprilike dvije godine putem javno dostupnih izvora prikupio saznanja na koji način stvarati barut s ciljem samovoljne proizvodnje eksplozivnih tvari, odnosno baruta i njihovih sastavnih dijelova i to na kućnoj adresi na području Vrbovca.

U tom naumu pomogao mu je i drugoosumnjičeni 73-godišnjak, iako niti jedan od osumnjičenih muškaraca nije za tu djelatnost imao odobrenje nadležnog tijela.

Potom su, sumnja se, sve do 23. srpnja 2023. godine u šumi na području Vrbovca, nakon što bi stabla pilili i rušili motornom pilom, u trupce zabijali željeznu kapsulu s barutom i fitiljim, a što su sve izradili na kućnoj adresi, da bi potom kapsulu lancem omotali oko trupaca stabala i zapalili fitilj koji je tijekom aktivacije uzrokovao pucanje trupaca stabala.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su osumnjičene muškarce pritvorskom nadzorniku dok su kaznenu prijavu podnijeli Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.