Zagrebačka policija sudjelovala u uklanjanje eksplozivnih sredstava iz speleološkog objekta

Zagrebačka policija sudjelovala u uklanjanje eksplozivnih sredstava iz speleološkog objekta
Foto: PU zagrebačka

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijskih uprava zagrebačke i ličko-senjske su u srijedu, 19. kolovoza na području Policijske uprave ličko-senjske proveli još jednu zadaću uklanjanja i onesposobljavanja eksplozivnih sredstava, pronađenim u speleološkim objektima.

S obzirom da je izvidom utvrđeno kako se radi o eksplozivnim sredstvima i opremi vojnog porijekla, a koja su zaostala još od Domovinskog rata te se nalaze u speleološkom objektu, uklanjanje eksplozivnih sredstavaproveli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu osposobljeni za postupanje prema eksplozivnim sredstvima pronađenim u speleološkim objektima i drugim teško dostupnim prostorima, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

“Ovom prilikom zahvaljujemo na odgovornom ponašanja građana (speleologa), koji su brzo reagirali i pravovremeno dostavili informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava te na taj način doprinijeli povećanju sigurnosti zajednice, ali i očuvanju prirode”, ističe se u priopćenju.

Policija podsjeća kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma.

Takva sredstva se vrlo često po dragovoljnoj osnovi izuzimaju od građana, također se pronalaze odbačena na odlagalištima otpada, uz prometnice, na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova, urbanim sredinama i sl.

Stoga, upozorava PU zagrebačka,ako pronađete takva sredstva nemojte im prilaziti niti ih dirati, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenih posljedica, već o tome neodgodivo obavijestite policiju na broj 192 ili 112. Tada će na teren izaći policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu koji će na siguran i stručan način ukloniti sredstva te provesti njihovo onesposobljavanje.

PU zagrebačka podsjeća građane koji u svojim domovima drže eksplozivna sredstva ili oružje koje nije moguće legalno posjedovati da još uvijek bez sankcija mogu tu informaciju dati policiji te na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. Po zaprimljenoj informaciji, stručna služba policije doći će na navedenu adresu, pregledati sredstvo koje je prijavljeno te ga na stručan i siguran način izuzeti.

Komentari