Obijali bankomate uporabom vojnog eksploziva, u osam akcija uzeli su 1.799.300 kuna

Bankomat uništen eksplozijom plina
Ilustracija | Foto: PU zagrebačka

Nakon duže istrage policija je uhitila šestoricu hrvatskih državljana zbog sumnje da su, koristeći vojni eksploziv, obijali bankomate širom hrvatske.

Na danas održanoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati opsežnog kriminalističkog istraživanja, kojim su obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana u dobi od 39, 37, 44, 56, 53 i 28 godina. Navedeni osumnjičenici kazneno su prijavljeni za počinjenje ukupno osam kaznenih djela teških krađa i osam kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, objavila je PU primorsko-goranska.

Nositelji ovog opsežnog i višemjesečnog kriminalističkog istraživanja bili su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s policijskim službenicima Policijskih uprava zagrebačke i karlovačke te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar i voditeljica Službe općeg kriminaliteta, Blaženka Ćaćić.

Načelnik Dizdar podsjetio je na slična kriminalistička istraživanja napada na novčarske ustanove provedena u protekle dvije i pol godine, naglasivši da posebno zadovoljstvo čini to što je riječ o pet različitih skupina počinitelja. Također, kazao je da opasnost koja prijeti je sam način počinjenja ove vrste kaznenih djela, ne samo za imovinu već i za živote počinitelja, a kasnije i policijskih službenika koji postupaju u ovim događajima.

Osim toga, uznemiruje se javnost budući da se kaznena djela u pravilu događaju u gluho doba noći, a uz to je uočeno da počinitelji koriste nepovoljnije vremenske prilike, primjerice kišu koja je tipična za ovo područje.

Načelnik je istaknuo kako uz djelatnike kriminalističke policije u ovakvim istraživanjima sudjeluju i djelatnici drugih rodova policije.

Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta ove Policijske uprave prezentirala je rezultate kriminalističkog istraživanja nad šestoricom hrvatskih državljana, a koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenih djela u razdoblju od prosinca prošle do studenoga ove godine.

Počinjenjem kaznenih djela nastala je ukupna materijalna šteta u iznosu od najmanje 2.647.855 kuna, od čega 1.799.300 kuna u novcu. Oštećene su četiri novčarske ustanove, a šteta je nastala i na objektima u sklopu kojih su se nalazili bankomati.

Nadalje, navela je kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su osumnjičeni pripremajući počinjenje kaznenih djela neovlašteno nabavljali razne vrste vojnog eksploziva, elektrodetonatorske kapisle, elektrovodiče, električne izvore napajanja te izradili alat tzv. lopata s kojim su umetali eksploziv u kućište bankomata, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem.

Na ovaj način su na području Policijske uprave primorsko-goranske provalili u bankomate na području Skrada, Bribira, Omišlja i Crikvenice, dok su na području Policijske uprave istarske provalili u bankomate u mjestima općina Buje i Svetvinčenat te na području Policijske uprave ličko-senjske u mjestu Brinje.

Za kaznena djela počinjena u navedenim mjestima prvoosumnjičeni je 39-godišnji hrvatski državljanin te još dvojica hrvatskih državljana, starosti 37 i 44 godine.

Ostala trojica osumnjičenika, starosti 56, 53 i 28 godina sumnjiče se za provalu u bankomat u Zagrebu u lipnju ove godine, čemu je također prethodila neovlaštena nabavka eksploziva i drugih predmeta namijenjenih izvršenju kaznenog djela.

Tijekom jučerašnjeg dana obavljene su pretrage domova i drugih prostora te vozila osumnjičenika na području Primorsko-goranske, Karlovačke i zagrebačke županije. Pretragama je pronađeno i oduzeto više predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela , i to: novac, elektrovodiči, elektrodetonatorske kapisle, mobiteli, uređaji za omatanje signala i drugo.

Svi osumnjičeni su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu, a pritvorskom nadzorniku predana su petorica osumnjičenika, dok je jedan osumnjičenik nedostupan.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.