Policija objavila nove detalje o požaru na Ferenščici, ali i važnu informaciju o ilegalnom posjedovanju oružja

Foto: JVP Zagreb

Nakon požara na Ferenščici policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”.

“Sumnja se da je u točno neutvrđeno vrijeme i na za sada neutvrđen način došao u posjed eksplozivnih tvari i to tri ručne bombe s kućištima koje je po nabavljanju držao u garaži u Ulici II. Ferenščica u Zagrebu čiji je osumnjičeni vlasnik, iako su takva eksplozivna sredstva zabranjena građanima za posjedovanje, nabavljanje ili prodaju”, priopćila je PU zagrebačka.

Eksplozivne tvari pronađene su tijekom gašenja i saniranja posljedica požara.

Osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija ŠU zagrebačka apelira na sve one koji negdje u svojim domovima još uvijek čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji.

Policija također podsjeća na kampanju “Manje oružja, manje tragedija”, koja ima za cilj senzibilizirati javnost i potaknuti dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko- eksplozivnim sredstvima.

Nerijetko se građani pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili nezakonito prodaju, dok ga oni građani koji oružje drže u domovima često čuvaju na neprikladan ili nepravilan način čime ugrožavaju sigurnost svojih ukućana i domova.

Također, problem je time samo prebačen na širu društvenu zajednicu dovodeći je u neposrednu opasnost, kao i zaposlenike hitnih službi, a posljedice mogu biti tragične te niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice kako za pojedinca, tako i za društvo.

POLICIJA POTVRDILA: U zapaljenoj garaži na Ferenščici bila su eksplozivna sredstva, vlasnik priveden