Uhićen Iranac koji je organizirao krijumčarenje migranata preko Hrvatske

Foto: MUP

Uhićen je 33-godišnjim državljaninom Irana koji je organizirao krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorija Republike Hrvatske.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske su, u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Trilj, proveli kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim državljaninom Irana zbog utvrđene sumnje da je poticao više osoba na počinjenje kaznenog djela “protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma”, stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Naime, tijekom posljednjih nekoliko mjeseci policijski su službenici Postaje granične policije Trilj, postupajući na suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, proveli kriminalistička istraživanja nad ukupno šest muškaraca i jednom ženom zatečenima u prevoženju migranata koji su iz BiH ušli u Hrvatsku. Protiv njih su ranije podnijete kaznene prijave, dok je daljnje kriminalističko istraživanje Službe organiziranog kriminaliteta i Postaje granične policije Trilj bilo usmjereno na otkrivanje osobe koja ih je poticala da preuzimaju strane državljane u svoja taksi vozila i da ih, u zajedničkom dogovoru, prevoze za novčani iznos.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 33-godišnji državljanin Irana, s ciljem ostvarenja protupravne imovinske koristi, putem aplikacije dogovarao i angažirao prethodno spomenute osobe kako bi na nezakonit način prevozile strane državljane preko teritorija Republike Hrvatske.

Dovršetkom istraživanja, provedenog zbog utvrđene osnovane sumnje u poticanje više osoba na počinjenje spomenutog kaznenog djela iz čl. 326. Kaznenog zakona Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, osumnjičeni 33-godišnji državljanin Irana je jučer, 23. lipnja, uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.