U Zagrebu se održava manifestacija Tesla&friends, sudjeluju znanstvenici, gospodarstvenici, umjetnici….

Foto: Wikimedia

U organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost u Zagrebu se 9., 10. i 12. srpnja 2021. u povodu 165. obljetnice rođenja Nikole Tesle i osmog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija održava tradicionalna manifestacija Tesla&friends.

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu s početkom u 16 sati bit će održan prigodan program demonstracije Teslinih pokusa, a u večernjim satima (od 21 sat) na zagrebačkim fontanama već tradicionalno će biti projiciran lik Nikole Tesle.

Na dan Teslinog rođenja, 10. srpnja u 10 sati će započeti prigodan program kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća u kojem će sudjelovati predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, glumci Nikolina Prkačin i Zvonko Novosel kao i glazbenici Lela i Joe Kaplowitz te Sandra Halužan. Program će završiti performansom „Tesline bijele golubice“.

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održat će se i dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“.

Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić, Darka Domitrovića i Lava Novosela u okviru svečanog programa održat će se i kratki okrugli stol o važnosti inovacija za društvo u kojem sudjeluju prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, Zvonimir Viduka, zamjenik predsjednika Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb i dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Okrugli stol uvod je u ovogodišnju konferenciju Tesla u Zagrebu koja se na temu „Inovacije kao pokretač društva“ održava 12. srpnja od 10 do 15:30 sati u Hotelu International.

Na konferenciji će sudjelovati Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnika Gu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Jagoda Divić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore, Ante Janko Bobetko, član Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Dragica Mihajlović, predsjednica udruge „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, a izlaganja će održati dr. sc. Marijana Borić, znanstvena savjetnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Marko Ratković, suosnivač i direktor tvrtke Urban Oasis, Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix, prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro i dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu) otvorena su i besplatna za građane, a za program u Tehničkom muzeju Nikola Tesla potrebno je prethodno rezervirati besplatne ulaznice na blagajni muzeja.

Program manifestacije dostupan je na stranicama udruge http://www.unt-genius.hr/.