U Zagrebu predstavljena knjiga dr. Franje Topića “Bosna i Hercegovina naša domovina”

U dvorani HKD-a Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu predstavljena je knjiga “Bosna i Hercegovina naša domovina” autora mons. prof. dr. Franje Topića.

Uz autora, o knjizi su govorili prof. dr. Slavko Slišković, akad. Pavo Barišić i dr. sc. Aziz ef. Hasanović.

Na početku predstavljanja sve prisutne pozdravio je prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak koji je ujedno i moderirao predstavljanjem knjige, a životopis autora knjige pročitao je Napretkov stipendist Ivan Šola.

Knjiga Franje Topića “Bosna i Hercegovina naša domovina” sadrži članke pisane u razdoblju od petnaest godina, od 2002. do 2017. i sastoji se od 75 kolumni koje su objavljivane u Dnevnom listu, Danasu, Katoličkom tjedniku i Svjetlu riječi. Autor u njima donosi presjek vlastitih svjedočanstava i prosudaba o zbivanjima u vremenu kada se odvijaju.

Prikazuje ih i komentira u kontekstu aktualnih društvenih i političkih procesa u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na stanje u Sarajevu te donosi različita mišljenja i zauzima stavove o položaju i budućnosti Hrvata u BiH. Pri tom reflektira o univerzalnim pojavama u društvu i ljudskom življenju.

Profesor Topić u svojim kolumnama pozornost stavlja na potrebe prihvaćanja BiH svojom domovinom od bosanskohercegovačkih Hrvata i svih drugih građana. Autor knjige Bosna i Hercegovina naša domovina naglašava da Bosna i Hercegovina ima poslanje za ekumenizam i dijalog i ako ne uspije dijalog u BiH onda neće nigdje uspjeti.

Provincijal Slišković rekao je da je iznimno važno danas kada je mir u svijetu narušen progovoriti o uvjetima u BiH.
“Mir u BiH ovisi uvelike o različitim narodima koji u njoj žive i njihovim zadovoljstvom Bosnom i Hercegovinom kao svojom domovinom. Ako se budu i Bošnjaci i Srbi i Hrvati u BiH osjećali da je to njihova domovina i imali sva potrebna prava, onda zasigurno neće biti ugrožen ni mir”, istaknuo je Slišković.

Akademik Pavo Barišić istaknuo je da je u tekstovima Franje Topića neskrivena ljubav prema Bosni i Hercegovini i to u formuli jedinstva u različitostima.

“On se zalaže za dobro, za istinu, za pravedno. Njegovo je uključivanje vođeno željom da pomogne onima koji se zalažu za valjane vrijednosti. Rasvjetljavajući pojave i djelovanje ljudi smatra da se na taj način može pomoći u rješavanju bitnih društvenih pitanja. U pozitivnom ozračju autor ne prikriva svoju želju da se u njegovim kolumnama iskaže vjera u dobru budućnost Bosne i Hercegovine. S iskrenom nakanom objavljuje svoja promišljanja i traži dijalog s drugima. Kao što se sam zalaže, tako poziva i sve ljude dobre volje da grade zajedničku kuću opstanka, vlastitu domovinu. Suprotstavlja se onima koji se prepuštaju očajavanju i beznadnosti. Njegove su kolumne prosvjedi upereni protiv negativnih vibracija koje ga okružuju”, rekao je u svom izlaganju akademik Barišić.

“A optimizam koji pokazuje i smjernice koje nudi su za svaku pohvalu i kada bi politički establišment Bosne i Hercegovine primijenio principe koje zagovara Topić u svojoj knjizi, bio bih sretan”, naglasio je Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

Knjigu “Bosna i Hercegovina naša domovina” objavilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Tekst & foto: HKD Napredak