U Zagrebu predstavljen tradicionalni godišnjak Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Predstavljen tradicionalni godišnjak Hrvatskog kulturnog društva Napredak
Foto: Mario Milošević

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavljen je 69. broj tradicionalnog Napretkovog godišnjaka koji, s nekim prekidima, izlazi još od davne 1907. godine, prateći sve Napretkove uspone i padove kroz bremenita vremena.

Napretkov godišnjak uspio je odoljeti novim izazovima elektronskih medija i sačuvao svoj papirnati oblik te u njemu bilježio ponešto o djelovanju Napretka, ali i o zaslužnim ljudima u njegovom radu, o čemu je govorio prof. dr. sc. Božo Skoko.

“Godišnjak je glasilo koje zauzima posebno mjesto u Napretkovoj izdavačkoj djelatnosti. Ujedno ovo je najdugovječnije Napretkovo glasilo, koje izlazi još od 1907. godine te bilježi sve ono što je bitno za život ovog kulturnog društva, a samim time i ono što je bitno u široj društvenoj zajednici”, naglasio je Skoko.

O Napretkovoj važnosti kroz povijest za hrvatski narod, a posebno za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini govorio je njegov predsjednik dr. sc. Nikola Čiča.

N predstavljanju godišnjaka sudjelovala je i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, dopredsjednica Naprtkovog kulturnog centra i članica Središnje uprave HKD Napredak, a važnosti Napretka govorio je i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

HKD Napredak ove godine obilježava 120 godina svog osnutka.