U Zagreb stižu mladi dirigenti iz čitavog svijeta

lovro-matacic

Gotovo da nema kraja svijeta iz kojega i ove godine nisu pristigle prijave na 6. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić, koje ove godine Fond Lovro i Lilly Matačić organizira u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, Koncertnom direkcijom Zagreb i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.

Priopćili su to organizatori, ističući da je riječ o iznimnom i međunarodno priznatom natjecanju koje se održava svake četvrte godine pa se s pravom smatra svojevrsnim dirigentskim Olimpijskim igrama – u čast našeg najvećeg dirigenta Lovre pl. Matačića. Svoju popularnost ove je godine natjecanje iznova dokazalo prikupivši čak 180 prijava iz svih krajeva svijeta, među kojima i tridesetak žena, željnih sudjelovanja i nadmetanja u ogledu kojemu je Zagreb domaćin.

“Godine 1995., na desetu obljetnicu smrti maestra Lovre Matačića, našeg glazbenog i dirigentskog velikana svjetskih razmjera, održano je prvo međunarodno natjecanje mladih dirigenata. Ove godine, kada će biti upriličeno po šeti put, Zagreb će ponovno biti središte mladih dirigenata iz cijeloga svijeta. Natjecanje počinje 5. listopada i trajat će tjedan dana završavajući s velikim finalom-koncertom u koje, nakon prethodne tri etape, ulaze tri najbolja natjecatelja”, opisuje profil natjecatelja Josip Nalis, tajnik Fonda i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb.

Josip Nalis, tajnik Fonda i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb
Josip Nalis, tajnik Fonda i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb

A upravo je pomoć mladim dirigentima u njihovom karijernom usponu i bila glavna želja maestra Matačića kada je oporučno zatražio osnivanje Zaklade. U prilog pomoći dirigentima ne ide samo ovo Natjecanje, izdašne novčane nagrade koje finalisti osvajaju, već i prilike koje se natjecateljima sudjelovanjem na ovakvim maifestacijama redovito otvaraju, kroz mogućnost ravnanjem toliko željenim orkestrima. No, u Zagreb nakon predselekcijskog ciklusa, provedenog u svibnju ove godie, stiže 16 odabranih natjecatelja, svojevrsna “krema” svih prijavljenih, koji će se uskoro boriti za prestižne nagrade.

“Kao i svih dosadašnjih izdanja i ovo šesto potpisuje rezidencijalni orkestar – ove godine Zagrebačka filharmonija. Natjecanje se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i otvorenog je tipa. Ovime naravno pozivamo sve posjetitelje da prate nadmetanje kroz sve etape. Kroz preostala dva kruga i završni koncert natjecatelji će imati priliku pokazati sve što znaju, kako bi se od početnih 180 prijavljenih, sa svih kontinenata, od Venezuele, Irana, Novog Zelanda, do Japana, u Zagreb stiglo do onog najboljeg”, ističe ravnatelj Koncertne direkcije.

U odabranih 16 svoje mjesto pronašla je i Chaowen Ting, mlada dirigentica, koja dolazi iz Tajvana, kao i dva hrvatska predstavnika – Ivan Josip Skender i Matija Fortuna.

“Natjecatelji 2. kruga već su dobili svoje zadatke koji obuhvaćaju 14 krunskih djela svjetske glazbene baštine, među kojima su i dva hrvatska djela. Za kvalitetan nastup na ovakvim natjecanjima dirigenti se ponekad pripremaju i pola godine, no bez obzira na uspjeh koji ostvare nastup se uvijek višestruko vrati”, ocjenjuje Nalis.

O prestižu osvajanja nagrada na Matačićevpm natjecanju svjedoče i karijere dosad nagrađenih dirigenata. Tako je 1995. finalist Dmitri Liss danas šefdirigent Uralske filharmonije te stalni dirigent Ruskog nacionalnog orkestra. Pobjednik 2. natjecanja Alan Buribajev iz Kazahstana ubrzo nakon natjecanja postaje šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radiotelevizije iz Dublina.

Prvoplasirani s natjecanja 2003., Poljak Michal Dworzynski, do danas je dirigirao brojnim poznatim orkestrima poput Simfonijskog orkestra BBC, Londonskog simfonijskog orkestra i Izraelske filharmonije. Jimmy Chiang, pobjednik natjecanja 2007. bilježi poziciju glavnog zborovođe svjetski priznatih Bečkih dječaka te mjesto šefa-dirigenta Pan Asija simfonijskog orkestra. Pobjednik posljednjeg natjecanja iz 2011. Aleksej Bogorad stalni je dirigent Boljšoj teatra iz Moskve te redovito nastupa s Ruskim nacionalnim orkestrom, kao i Simfonijskim akademskim orkestrom iz Sankt Peterburga.