Hrvati su rođeni biznismeni, čak 87 posto građana želi pokrenuti vlastiti posao!

pisanje-potpis-business-posao

Velika većina Hrvata želi pokrenuti vlastiti posao, njih čak 87 posto, a pet posto ih je to već učinilo, pokazalo je istraživanje koje je na više od 300 ispitanika proveo portal MojPosao.

Prema ovom istraživanju. svega tri posto ispitanika nema ambiciju pokrenuti vlastiti posao, a pet posto ih nije niti razmišljalo o toj opciji.

Ispitanici koji ne žele pokrenuti vlastiti posao kao razlog navode nedostatak kapitala i nepovoljnu poduzetničku klimu u državi.

Suprotno uvriježenom mišljenju o muškarcima kao poduzetnicima, gotovo podjednako žena (86 %) i muškaraca (88 %) razmišlja o ulasku u poduzetničke vode.

Kada je stupanj obrazovanja u pitanju, ispitanici svih stručnih sprema su podjednako zainteresirani za pokretanje vlastitog posla.

Kao glavni razlog pokretanja vlastitog posla ispitanici navode da žele biti ‘sam svoj šef’ (57 %), zatim smatraju da mogu biti uspješniji nego kada rade za druge (55 %) te vjeruju u svoju ideju i da mogu zaraditi na njoj (38 %).

Ispitanike pri pokretanju posla najviše muče financije (80 %), a zatim potrebne informacije o pokretanju posla (38 %) i potencijalnom tržištu (32 %).

Od ispitanika koji namjeravaju pokrenuti vlastiti posao, njih nešto više od trećine (35 %) namjerava to učiniti u narednih godinu dana. Ipak, gotovo polovica ispitanika (49 %) nema vremenski rok, dok ih 15 % navodi da će to učiniti u narednih 5 godina.