U Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade svečano obilježen “Dan crvenih haljina”

Foto: Zvonimir Ferina

Edukativna javnozdravstvena kampanja Dan Crvenih haljina završila je svečanim obilježavanjem u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade, a zvijezde večeri bile su žene koje su doživjele moždani udar.

Manuela Kurtić nosila je brend Lokomotiva dizajnerice Lane Puljić, Željka Leljak Gracin DNK dizajnerice Nade Došen, Ana-Maria Belčić Robert Sever design, Katica Sertić Xenia Design dizajnerice Ksenije Vrbanić, Ivana Škarpa Dulčić Link dizajnerice Ogi Antunac te Karla Miklečić kreaciju Matije Vuice.

„One su doista hrabre, one su snažne, one su predivne. Pokazale su da se mogu nositi s teškom bolešću, da mogu pobijediti sve prepreke, a večeras će pokazati da mogu biti i manekenke!“, rekla je glumica Ivana Roščić koja je uz Joška Lokasa vodila program.

Ivana je prošle godine i sama doživjela moždani udar, spremno se uključila u akciju Dan Crvenih haljina, a na završnoj večeri je bila i u ulozi manekenke noseći kreaciju Klisab dizajnerskog dvojca Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić.

Dvorana je bila do zadnjeg mjesta ispunjena dragim gostima, a posebno priznanje i podršku akciji svojim dolaskom dali su predsjednik RH Zoran Milanović i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

„Nisam bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine i sigurno sam jedan od onih do kojih je vaša inicijativa doprla. Nešto novo sam naučio, to je saznanje i svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara u žena. Želim da što veći broj ljudi, u ovom slučaju među ženama, zna za ovo, da doprete do njih“, poručio je predsjednik Milanović organizatorima akcije.

Akciju Dan Crvenih haljina organizirali su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima, a pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz suorganizaciju Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Važan doprinos kampanji dali su sponzori Abbott, Bina-Istra, Eldra, Fresenius, Gradska ljekarna Zagreb, Grafički zavod Hrvatske, Hotel Esplanade, Medtronic, Nicro, Novartis, Pfizer, Pharmas, Podzemno skladište plina, Roche, Sandoz i Zubak grupa.

Organizacijski odbor Dana crvenih haljina čine vrsne stručnjakinje neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković, Svjetlana Šupe i Vesna Matijević te logopetkinja Dinah Vodanović koje u svoje slobodno vrijeme, marljivo i uporno već petu godinu govore o specifičnostima moždanog udara u žena, istupaju u javnosti, organiziraju javne i stručne skupove i još mnogo toga.

„Danas, nakon pet godina, osobito mi je drago vidjeti da je ovu akciju prihvatila cijela Hrvatska, da su žene postale svjesne koliko je važno njihovo zdravlje i da se naši ciljevi ostvaruju“, naglasila je u pozdravnom govoru predsjednica Organizacijskog odbora Arijana Lovrenčić-Huzjan.

Svojim glazbenim nastupima svečanost su uveličali Nina Kraljić, Luka Nižetić, Barbara Suhodolčan-Vrbički i ansambl C’est la vie, a osim publike u dvorani, događaj su pratile tisuće gledatelja u izravnom prijenosu na Facebook stranici Dana crvenih haljina.

Na društvenim mrežama akciju je obilježio hashtag #nosicrveno i stotine organizacija, škola, udruga te poznatih i nepoznatih osoba u petak su objavile fotografije odjeveni u nešto crveno i na taj način pružile podršku i poslale poruku akcije: „Moždani udar može se spriječiti, vodite brigu o svojem zdravlju“.