Održan osmi međunarodni Dan dojki & BRA Day! Na Cvjetnom trgu pojavile se mnoge poznate osobe

Foto: Mirko Janković

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupili su se danas brojni predstavnici zdravstvenih institucija, stručnjaci i građani te mediji kako bi podržali ovu hvalevrijednu edukativnu akciju!

Okupljeni su se mogli informirati kako sačuvati zdrave dojke, ali i doznati više o zahvatu i dostupnosti rekonstrukcije dojke koja pacijenticama vraća psihofizičku cjelovitost.

Podršku akciji pružili su i mnogi umjetnici te je tako spontano svim prisutnima ovo druženje uz edukativni dio obilježeno i krasanim muzičkim programom.

U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike rekonstrukcije dojke nakon odstranjivanja raka, a upravo akcija Dan dojki & BRA DAY (Breast Reconstruction Awareness Day) posvećena ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka, jer upravo rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.

Akciju su svojim dolaskom podržali mnogi iz struke; dr. Vili Beroš (Ministar zdravstva), prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec. (ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdavstvo), dr.sc. Luka Koralet (zamjenik gradonačelnika), mr. sc. Lora Vidović (pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom), Andrea Šupe Parun dr. med. spec. epidemiologije (nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke), prof. dr. sc. Damir Eljuga dr.med. (predsjednik Hrvatske lige protiv raka), doc. dr. sc. Mislav Herman, dr. med. Božo Gorjanc te mnogi drugi kao i mnogobrojni građani te mnoge poznate osobe; Ante Gelo, Judita Franković, Iva Ajduković, Miro Ungar, Ivan Vukušić, Goran Grgić te svi koji su svojim dolaskom podržali ovu važnu međunarodnu akciju.

Akciju Dan dojki & BRA DAY već tradicionalno osmu godinu organizira Hrvatska liga protiv raka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Pokrovitelji akcije su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Gradonačelnik Grada Zagreba. Podupiratelji akcije su; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sveučilište u Zagrebu – Medicinski fakultet, Klinička bolnica Dubrava (KBD)- Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju ( HDPREK), Akademija za plastičnu kirurgiju te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.
Donatori akcije su Affidea, Jana i Podravka.

U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata.

“Ovom kampanjom želimo osvijestiti žene o važnosti očuvanja zdravih dojki, ukazivati na nužnost odlazaka na redovite preventivne preglede dojki te educirati sve one žene kojima će trebati ukloniti dojku zbog raka ili onima kojima je dojka već uklonjena, da je mogu rekonstruirati nekom od brojnih kirurških tehnika koje izvode plastični i rekonstrukcijski kirurzi. A koliko je taj zahvat bitan za zadovoljstvo pacijenata, najbolje su ukazale brojne pacijentice koje su podijelile svoju priču i time potaknule i ohrabrile sve one žene koje će se na žalost tek suočiti s dijagnozom raka dojke”, izjavio je pokretač Dana dojki & BRA Day-a u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2022. godini 647 žena (stopa 32,4/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva i prevalencije rizičnih čimbenika možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Posljednjih 20-ak godina incidencija raka dojke u RH je u porastu s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u RH uveden nacionalni program probira na rak dojke. Porast incidencije raka dojke je očekivan jer su probirom otkriveni karcinomi koji bi inače bili otkriveni kasnije. Trend mortaliteta u istom razdoblju je u slabom porastu do 2016. godine od kada vidimo pad mortaliteta raka dojke u RH i to za 25 -30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.
Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope incidencije su u skupini žena između 65 i 69 godina, a čak preko 80% novooobljelih je starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

Humanitarnom donacijom za sadnice vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – upravo simbolična i za ovu akciju, zahvaljujemo svima koji su se pridružili i podržali Hrvatsku ligu protiv raka i ovu međunarodnu akciju te najvažnije pružite podršku svim oboljelima.

Dan dojki i BRA DAY uvod je u mjesec listopad – mjesec ružičaste vrpce.