U sklopu rekonstrukcije Most slobode dobit će i novu LED rasvjetu vrijednu oko 22 milijuna kuna

Napokon se zna datum početka radova na sanaciji Mosta slobode!
Foto: ZG express

U sklopu rekonstrukcije Most slobode dobit će i novu LED rasvjetu u koju Grad planira uložiti oko 22 milijuna kuna.

Raspisan je natječaj za izvođenje radova javne i dekorativne rasvjete na mostu, a radit će se prema projektu Skire, svjetski nagrađivane tvrtke koja je zaslužna za i osvjetljenje Hendrixova mosta, piše Večernji list.

Prema tom projektu, na Mostu slobode osvijetlit će se sve – od rasvjetnih stupova i rukohvata pa do nosivih stupova mosta

Po završetku radova procijenjenih na 21,88 milijuna kuna (s uključenim PDV-om), Most slobode će biti osvijetljen decentno, privlačno, no ujedno i praktično za vozače, bicikliste i pješake koji njime prolaze, a tehnologija koju će novo LED osvjetljenje koristiti bit će moderna, kvalitetna, ali i dugotrajna i energetski učinkovita.

“Predvidjeli smo postavljanje posebnih LED svjetiljki koje, u odnosu na one tradicionalne, nemaju integrirani transformator, već centralni transformator za sve svjetiljke, a koji se nalazi na obali, tj. upornjacima mosta lako dostupnima za servis i održavanje, što znači da električari ne moraju doći do svjetiljke da bi promijenili transformator ako je to potrebno”, objašnjava projektant Dean Skira.

No, neki smatraju da je iznos koji se ulaže u rasvjetu ipak prevelik te da bi bolje bilo sredstva uložiti u obnovu same konstrukcije zagrebačkih mostova.

Tako Ranko Skansi, magistar svjetla i rasvjete koji se školovao u Londonu i na FER-u te direktor tvrtke Lumigea kazao je da je Đakovačku katedralu uspio osvijetliti – iznutra i izvana – za pet milijuna kuna. Tako smatra da je 21 milijun za rasvjetu Mosta slobode pretjeran, a ističe i činjenicu da svi zagrebački mostovi trebaju prije svega građevinsku sanaciju, piše Večernji list.