U POVODU 115. GODIŠNJICE OSNUTKA: U predvorju NSK otvara se izložba “Napredak: 1990.-2015.”

HKD Napredak
Foto: Press

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak, točno u podne, bit će otvorena retrospektivna izložba “Napredak: 1990.-2015.”

Izložba je posvećena Hrvatskom kulturnom društvu Napredak iz Sarajeva koje ima podružnice širom BiH, te u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Nastalo je ujedinjenjem dvaju društava utemeljenih 1902. u Mostaru i Sarajevu s gotovo identičnim ciljevima, pružanje potpore obrazovanju mladih.

Nakon ujedinjenja 1907. djeluje kao jedinstveno društvo pod zajedničkim imenom Napredak, sa sjedištem u Sarajevu. Društvo je do 1949. školovao ili potpomogao školovanje približno 16 000 đaka i studenata, među kojima su bili i književnik Ivo Andrić i kemičar Vladimir Prelog, poznati dobitnici Nobelove nagrade, ali i mnogi drugi slikari, pjesnici i ostale osobe koje su bitno pridonijele kulturnomu i znanstvenomu nasljeđu ovoga područja.

Novija povijest Napretka bilježi se od njegove obnove 1990. godine, a od tada do danas svojim aktivnostima ovo je društvo ostvarilo čak 9333 programa u području kulture, dodijelilo više od 2850 stipendija i potpora te objavilo više od 530 knjiga.

S više od 20 000 članova u 56 podružnica u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, društvo Napredak predstavlja bitno kulturno i intelektualno stjecište koje daje snažan doprinos izgradnji boljega i naprednijega društva te pruža zoran primjer njegovanja vlastitoga identiteta kojim se ne stvaraju neprijatelji, već izgrađuje kultura pluralizma i svake vrste raznolikosti.

Stogodišnjicu svojega postojanja 2002. godine HKD Napredak svečano je obilježilo upravo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Stoga je ova nova izložba zapravo nastavak jedne lijepe suradnje.

Izložbom “Napredak: 1990.-2015.” obilježava se 115. obljetnica utemeljenja ovog društva.