“Daleko su moji škoji” – u NSK se otvara izložba posvećena velikanu dalmatinske klapske pjesme

Foto: Press / NSK

Uz 100. obljetnicu rođenja velikana dalmatinske klapske pjesme Dinka Fija, usto jednog od naših najistaknutijih melografa i glazbenih pedagoga, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Festival dalmatinskih klapa Omiš priređuju izložbu posvećenu njegovu životu i djelovanju.

Izložba Daleko su moji škoji bit će otvorena u utorak 9. travnja u 19 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a moći će se pogledati do 19. travnja 2024. godine.

Na svečanom otvorenju izložbe govorit će dr. sc. Joško Ćaleta, prof. dr. sc. Marko Rogošić i dr. sc. Tatjana Mihalić, a svojom će pjesmom i interpretacijom Fiovih skladbi i obrada narodnih pjesama susret oplemeniti klapa Nostalgija i vokalni ansambl Prvi komin Snježanin, koje je i osnovao maestro Fio, te klapa Sagena s kojom je intenzivno surađivao.

Izložba će 27. lipnja, uoči otvaranja 58. Festivala dalmatinskih klapa Omiš, biti otvorena i u muzeju Festivala.

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studenog 2011.) rodio se u Blatu na Korčuli 1924. godine. Školovao se u Dubrovniku, gdje je završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, a 1961. godine diplomirao je solo pjevanje. Tijekom bogate glazbene karijere zapisivao je narodne napjeve, dirigirao zborovima te bio profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i Zagrebu. Vodio je velik broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV-a Zagreb (1961. – 1975.), a od 1975. do 1980. i Ansambl „Lado“. Pjevačkim ansamblima pod njegovim vodstvom skladbe su posvećivali brojni suvremeni skladatelji.

Maestro Fio je bio osnivatelj i umjetnički voditelj klapa Ošjak i Nostalgija te ansambla Prvi komin Snježanin, jedine hrvatske klape koja pjeva u formi komina. Bio je suradnik i gostujući voditelj brojnih klapa, a znatan dio njegova umjetničkog i stručnog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa Omiš.

Dinko Fio dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj iscrpan dugogodišnji rad, ponajviše na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine.

Ostavština Dinka Fija u NSK

Ostavština Dinka Fija, prema njegovoj želji, čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je rado i često posjećivao. Zahvaljujući tomu, od 2014. u čast maestru Fiju u NSK su se priređivali koncerti objedinjeni pod nazivom Fiofest (2014., 2016., 2018., 2021.), a 2021. godine predstavljena je i Digitalna zbirka maestra Fija odnosno virtualna izložba Maestro moj na portalu Digitalne zbirke NSK.

Iz kataloga uz izložbu Daleko su moji škoji

Mogu s velikom sigurnošću reći da su mi kao djetetu upravo sjajne interpretacije klape Ošjak i te skladbe bile prva ljubav prema klapskoj pjesmi, ljubav koja me „infetala“ za cijeli život.
Mijo Stanić, prof., ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš

Tijekom mojih godina s Nostalgijom pjevali smo mnoge, često i vrlo različite glazbene komade, obično na visokoj interpretativnoj razini. Ipak, kad bi mene zadužili za oblikovanje koncertnog programa i kad bih očekivao osobito teške izvedbene uvjete – primjerice gluhe prostore, pjevanje u žamoru ili na sumnjivim razglasima – uvijek bih najradije birao Fiove obrade ili skladbe. To je bilo zato jer smo u svakom trenutku mogli posegnuti u zobnicu koju je za nas pomno pripremio maestro Fio, napipati željeni plod, odgristi komadić i velikodušno podijeliti užinu sa slušateljima.
prof. dr. sc. Marko Rogošić

Brojni koncerti, festivali, smotre i susreti na kojima nastupaju klape, ali i različiti vokalni ansambli, predstavljajući dijelove Fiova opusa, imaju nazivnik „tradicionalni“, što upravo svjedoči o njegovoj veličini i prisutnosti u našim aktivnostima u kojima je repertoar koji je Dinko Fio „posadio“ jednostavno nezaobilazan dio naše glazbene prakse.
dr. sc. Joško Ćaleta