U petak noć muzeja, sudjeluje 200 ustanova u 100 gradova

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 31. siječnja 2014. od 18 sati do jedan sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija i ustanova u kulturi, u 100 hrvatskih gradova.

noc-muzeja-2014
Započet će svečanim otvorenjem izložbe “Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu / Izložba s povodom” 31. siječnja u 18 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Noć muzeja možda najbolje sublimira što gradovi i kulturne institucije mogu napraviti, a uz snažan angažman muzejske struke oni potvrđuju moć svoje baštine, rekla je pomoćnica ministrice kulture i jedna od inicijatorica manifestacije, Vesna Jurić Bulatović na konferenciji za novinare, na kojoj su dodijeljene zahvalnice svima koji proteklih devet godina podupiru taj projekt.

Uz dodjelu zahvalnica za dosadašnju potporu, među ostalim, Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Udruženju ugostitelja, ZET-u, HRT-u i sponzorima, na konferenciji je predstavljena i nova internetska stranica “Noći muzeja” (http://nocmuzeja.hr/).

Na stranici “Noć muzeja” na Facebooku organizirat će se nagradni natječaj za najbolju fotografiju s manifestacije te će ondje objavljivati i svi podaci o svim muzejima koji sudjeluju u Noći muzeja, a organizatori očekuju više od 320 tisuća posjetitelja.

ZET se pridružio manifestaciji tako što će od 18 sati do 1 sat iza ponoći ponuditi besplatne izvanredne linije turističkim tramvajem, mini-busevima i uspinjačom koja će voziti do 2 ujutro. Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji kružnom trasom od Trga maršala Tita, Frankopanskom ulicom do Trga bana Jelačića, pa preko Zrinjevca do Mihanovićeve i Vodnikove ulice, te Savskom cestom natrag na Trg maršala Tita. Zet je osigurao i tri minibusa koji će voziti svakih 15 minuta od Muzeja Mimara na Gornji grad. Autobus će voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag.

Hrvatska radiotelevizija pratit će 31. siječnja od od 20.05 događaj na Prvom programu televizije u emisiji Noć muzeja. Pokušat ćemo raznolikošću i količinom sadržaja te informacija potaknuti gledatelje ispred malih ekrana da se odluče i upuste u muzejsku noć. Želimo pokazati kako u Hrvatskoj ima zanimljivih mjesta gdje se dodiruju kultura i turizam i ne samo u toj jednoj noći.

Organizator Noći muzeja je Hrvatsko muzejsko društvo (www.hrmud.hr).