HAZU u Noći muzeja izlaže jedini primjerak prvotiska romana “Planine”

planine-zoranic-prvotisakTijekom manifestacije Noć muzeja u petak 31. siječnja u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, građani će imati jedinstvenu priliku vidjeti jedini sačuvani primjerak prvotiska prvog hrvatskog romana Planine, autora Petra Zoranića, koji je napisan 1536., a objavljen 1569.
To je prvi put da Knjižnica HAZU u svom prostoru izlaže taj dragocjeni primjerak hrvatske kulturne baštine koji je kao unikat jedna od najvrijednijih knjiga iz fonda Akademijine knjižnice, zbog čega će biti izložena u specijalnoj Gaylord vitrini za staru knjigu. No, moći će se prelistati faksimilni pretisak Planina iz 1952., a izložit će se i sva dosadašnja kritička izdanja prvog hrvatskog romana.
U Knjižnicu HAZU jedini primjerak Planina vjerojatno je došao zahvaljujući Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom čiju kompletnu biblioteku je Akademija otkupila još 1868. Knjiga je 1987. restaurirana i uvezana u novi kožni uvez, ali sačuvane su i izvorne korice od pergamene iz 16. stoljeća. Planine su do sada izlagane javnosti samo šest puta i svaki put izvan Akademije – u Zagrebu 1985., 1986. i 2008., u Osijeku i Puli 1986. te u Vatikanu 1999.

Inače, u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja, u petak 31. siječnja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjelovat će sa svojih pet jedinica – s četiri muzejsko-galerijske ustanove i s Knjižnicom Akademije.

Strossmayerova galerija starih majstora predstavit će se izložbom Donacije Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i Strossmayerovoj galeriji od 2009. do 2013. na kojoj će biti izložen izbor umjetnina iz 19. i 20 stoljeća darovanih u spomenutom razdoblju. Građani ce moći razgledati i stalni postav Galerije te izložbu Ćiro Truhelka i Strossmayerova galerija starih majstora HAZU. Tom se izložbom Galerija pridružuje inicijativi Hrvatskog muzejskog društva kao čin solidariziranja s teškom situacijom u kojoj su se zatekli kolege iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Građani ce moći nabaviti i izdanja Galerije po prigodnim cijenama, a umjesto ulaznica dijelit će se Galerijine stare razglednice. Strossmayerova galerija ove godine slavi svoju 130. godišnjicu i posjeduje najznačajniju zbirku slika starih majstora u ovom dijelu Europe.

U Gliptoteci HAZU moći će se razgledati tri izložbe, među kojima je najzanimljivija Zlatko Bourek “Teatar nakaza – kazalište figura” na kojoj je po prvi puta predstavljen lutkarski kazališni opus akademika Zlatka Boureka. Tijekom večeri bit će izvedene sekvence iz Bourekovih predstava uz popratnu živu glazbu kojom se približava atmosfera Bourekovog teatra figura i kazališta nakaza. Tu je i izložba Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma koja predstavlja brojne fenomene iz razdoblja socijalizma, od koncepata za nove gradove i urbanizaciju obale, preko specifičnih tema masovne proizvodnje arhitekture i individualnih autorskih poetika, do strukovne pozicije arhitekture i njene recepcije u medijima.

U Gliptoteci koja se sastoji od četiri galerijska prostora i parka skulptura moći će se razgledati i retrospektivna izložba medalja i plaketa Maje Landau Nejašmić.

Hrvatski muzej arhitekture HAZU posjeduje jedinstvenu zbirku arhiva najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća i jedina je institucija u Hrvatskoj koja se sustavno bavi istraživanjem, prezentacijom i popularizacijom arhitektonske kulture. U Noći muzeja sudjeluje s dvije izložbe i pratećim programom. Na izložbi Novalja – Zagreb – Bruxelles prikazani su crteži arhitekta Dominika Kunkere. U sklopu izložbe posjetioci se i sami mogu okušati u izradi crteža perom i tušem. Na izložbi Julije De Luca nacrtima, crtežima, fotografijama i videozapisima predstavlja se cjelokupni opus arhitekta čiji je osobni arhivski fond pohranjen u zbirci Muzeja. Izložba je popraćena projekcijom dokumentarnog filma o arhitektu i videozapisom njegovog danas devastiranog hotela Belveder u Dubrovniku. Posjetiteljima se nude i izdanja Muzeja po prigodnim cijenama te razglednice s arhitektonskim motivima.

U Kabinetu grafike HAZU moći će se razgledati studijska izložba Restaurirani crteži starih talijanskih majstora iz fundusa Kabineta grafike. To je jedinstvena prilika za razgledavanje izuzetno vrijednih i rijetkih crteža talijanskih majstora renesanse, manirizma i baroka i za upoznavanje s najzanimljivijim trenucima provedenih restauratorsko-konzervatorskih zahvata. Izložba je popraćena prigodnom prodajom odabranih izdanja Kabineta grafike.

U Knjižnici HAZU građani će imati jedinstvenu priliku vidjeti jedini sačuvani primjerak prvotiska prvog hrvatskog romana Planine, autora Petra Zoranića, iz 1569. To je prvi put da Knjižnica HAZU u svom prostoru izlaže taj dragocjeni spomenik hrvatske kulturne baštine.
Tijekom Noći muzeja posjetitelji će u Knjižnici HAZU moći razgledati i multimedijsku izložbu o Miroslavu Krleži postavljenu u povodu 120. godišnjice njegova rođenja, kao i izložbu Kako i zašto istražujemo kvartar postavljenu u suradnji s Akademijinim Zavodom za paleontologiju i geologiju kvartara. U Knjižnici HAZU bit će i izložba Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra koju je postavio Zagrebački speleološki savez, a speleolozi organiziraju i radionicu na kojoj će se moći naučiti vezati različite vrste čvorova.

“Sudjelovanjem u Noći muzeja s čak pet svojih jedinica Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti još jednom pokazuje da su njena vrata širom otvorena javnosti. Drago nam je što građanima možemo prezentirati veliko blago koje se čuva u Akademiji, među kojima su i dragocjeni spomenici hrvatske kulture i simboli hrvatskog nacionalnog identiteta, poput jedinog primjerka prvotiska Zoranićevih Planina. Akademija time potvrđuje da kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija ispunjava jedan od svojih temeljnih ciljeva, a to je briga o hrvatskoj kulturnoj baštini i njenoj afirmaciji. Građane također pozivam da u Gliptoteci posjete zanimljivu izložbu akademika Zlatka Boureka koji je jedan od najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika. Siguran sam da nakon što se upoznaju s Bourekovim teatrom figura i kazalištem nakaza njihovo poimanje lutkarstva i umjetničke estetike neće biti isto”, izjavio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.