U Napretkovom kulturnom centru ruska nacionalna manjina obilježila praznik ”Maslenica”

HKD Napredak - ruski praznik ”Maslenica”
Foto: HKD Napredak

Nacionalna zajednica Rusa Hrvatske i Ruske nacionalne manjine Grada Zagreba u subotu su u Napretkovom kulturnom centru organizirali proslavu tradicionalnog ruskog praznika Maslenica.

Na početku programa, Anna Mišar, voditeljica programa i predsjednica ruske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pozdravila je goste, gospođu Aleksandru Malcevu, predstavnicu Veleposlanstva Ruske federacije, gospođu Nataliju Jakimčuk, predstavnicu Ruske federacije za kulturnu suradnju u Republici Hrvatskoj te gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba sa svojim suradnicima, a svim prisutnim zaželjela ugodnu zabavu i dobro druženje.

Maslenica je praznik po staroslavenskim običajima koji predstavlja kraj zime i dolazak proljeća i jedan je od najveselijih ruskih blagdana poznat još iz poganskog vremena. S obzirom da je do XIV. stoljeća početak godine u Rusiji padao u ožujak, dugo je za Slavene Maslenica značila i dolazak Nove godine.

Dolaskom kršćanstva, Maslenica se počela obilježavati zadnji tjedan prije Velikog Posta, odnosno sedam tjedana prije Uskrsa. Od pamtivijeka ljudi su poštivali Sunce – glavni izvor života, svjetla i topline pa iz tih razloga osnovni simbol Maslenice je okrugla palačinka koja simbolizira Sunce i konzumirajući nju, vjerovalo se da čovjek uzima i dio njegove moći i topline. Maslenica po svojim obilježjima uvelike sliči na vrijeme Fašnika i početak Korizme u katoličanstvu. Tih dana dočekuju se gosti, posjećuju prijatelj i organiziraju pučke zabave.

HKD Napredak - ruski praznik ”Maslenica”
Foto: HKD Napredak

Kako se to radi u Rusiji, pokazali su nam članovi ruskog amaterskog zbora Rabinjuška koji su odjeveni u tradicionalne ruske nošnje, kroz pjesmu i ples prikazali običaje Maslenice. Pored zbora Rabinjuška nastupila je Irina Kravec, vokalna solistica koja je izvela nekoliko popularnih ruskih pjesama. Po završetku programa u Napretkovom klubu priređene su tradicionalne masleničke palačinke i druge ruske delicije, gdje je nastavljeno zajedničko druženje s članovima Napretka s kojima već duže vremena ostvaruju dobru suradnju.

Ovu manifestacija organizirana je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i podršku Galine Kovačević, predstavnice ruske nacionalne manjine Grada Zagreba.