U Holdingu čak 122 osobe uhvaćene s lažnim diplomama, sumnja se da ih ima još

Provjerom stručnih zvanja u Zagrebačkom holdingu koja je započela prije gotovo dva mjeseca za sada je ustanovljeno da su čak 122 osobe radile na temelju lažnih diploma ili svjedodžbi. Protiv njih 67 podignuta je i kaznena prijava, a neslužbeno doznajemo da je od 122 osobe, njih šest falsificiralo fakultetske diplome, dok su ostali lažirali svjedodžbu, piše Večernji list.

zg-holding-630

Najveći broj zaposlenih s lažnim diplomama odnosno svjedodžbama pronađen je u tvrtkama Tržnice (od 373 zaposlenih 275 osoba je provjereno, a kod 22 su nađeni lažni dokumenti) i ZET-u (od 3548 provjereno je 3400, a njih 20 je uhvaćeno u krivotvorenju). Nešto manje na osnovu krivotvornia radilo je u Zagrebparkingu gdje su pregledane diplome i svjedodžbe svih 457 zaposlenika te je pronađeno 17 lažnih. Potom slijede Vodovod i odvodnja sa 18 falsifikata, Čistoća sa 10, Zrinjevac s osam i Zagrebačke ceste sa sedam. Zloupotreba položaja pronađena je još i u Gradskim grobljima i Velesajmu gdje su s lažnim dokumentima o stečenom obrazovanju nađene po četiri osobe dok je po jedna osoba s falsifikatom uhvaćena u Vladimiru Nazoru, Gradskoj plinari, samoj Direkciji, odnosno Upravi tvrtke, ali i Gradskim ljekarnama.

Svi kojima je dokazano da su zloupotrebili dokumente, neslužbeno doznajemo, u Holdingu su im već uručili izvanredan otkaz, a protiv njih polovice podignute su i kaznene prijave. Rekorder je čini se Stjepan Cerovski, nekadašnji direktor Holdingove podružnice Vladimir Nazor (2006.-2009.) kojemu je već 2010. dokazano da se zaposlio s lažnom diplomom Prehrambeno biotehnološkog fakulteta. Kratko je kazao da ne želi komentirati događaj iz 2010., no potvrdio je da je prije 10-ak dana dobio otkaz u Holdingu. Pojasnio je kako mu holdingova inspekcija nije priznala diplomu Visoke škole za poslovanje i upravljanje “Baltazar Adam Krčelić“ iz Zaprešića, no nije kazao hoće li se na odluku žaliti.

Pero Kovačević, pomoćnik za pravna pitanja u Holdingu kao šef tima za provjeru diploma kazao je da ne može komentirati neslužbene izvore i davati bilo kakve informacije prije no što se cijeli postupak privede kraju. No, budući da je od 12.292 zaposlenih na provjeru poslano njih 8.380 ili 74 posto, a kako je i od te brojke provjereno tek 56 posto osoba, moguće je da će se broj zaposlenika koji su do sigurnog radnog mjesta u Holdingu došli lažirajući stručno zvanje još povećati.