U HNK-u predstavljen program proslave Dana grada Zagreba

kusin-vrgoc-konferencija

Nakon koncerata uz zagrebačke fontane, na Tomislavcu i Trgu dr. Franje Tuđmana, Grad Zagreb ove godine u povodu  Dana grada i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, daruje sugrađanima besplatni koncert solista, zbora i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta koji će se pod ravnanjem maestra Nikše Bareze održati 30. svibnja na Trgu maršala Tita.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare u HNK-u kojoj su uz zamjenicu gradonačelnika Vesnu Kusin sa suradnicima, prisustvovali i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč i maestro Nikša Bareza.

“Program je svake godine sve bogatiji i sretna sam da se ne odvijaju samo u centru već se šire i na druge dijelove grada – Bundek, Jarun, Maksimir, Gornji grad”, rekla je Vesna Kusin i pozvala sugrađane da se u što većem broju, na jednom od najljepših gradskih trgova, pridruže koncertu. 

Također je istaknula da će na proslavu doći delegacija grada Sankt Petersburga,  s kojim Grad Zagreb uskoro, 2018. godine,  obilježava  50 godina prijateljstva. “Mi smo već u velikim pripremama da to zajednički obilježimo kulturnim programima kako u Zagrebu tako i u Sankt Petersburgu. Slijedom toga, već u studenom ove godine očekujemo gostovanje baleta iz Sankt Petersburga”, dodala je.

Iznimna mi je čast da se HNK može uključiti u proslavu Dana Zagreba. Sa sva tri ansambla- dramom, operom i baletom odlučili smo napraviti jedan reprezentativni, prestižni koncert koji neće biti samo koncert jer će u Završnom kolu iz opere Ero s onoga svijeta nastupiti i balet, rekla je intendantica Vrgoč.

Kako se čulo, novost ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada je Maraton lađa koji će se održati 28. svibnja na Jarunu, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Udruge lađara Neretve. Tako će građani i sami moći doživjeti vožnju u lađi uz asistenciju neretvanskih lađara.

Na jezeru Bundek 30. svibnja bit će otvorena 51. međunarodna vrtna izložba Floraart, a istoga dana, na radost svih građana istočnog dijela grada, Zagreb će postati bogatiji za još jedan bazen u okviru SRC Svetice.

Na sam Dan Grada, već tradicionalno, u Staroj gradskoj vijećnici, održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Prije svečane sjednice Zagrebački solisti izvest će polusatni koncert.

Kao i svake godine,  kruna proslave rođendana našega grada bit će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, od Katedrale, Bakačevom ulicom, preko Trga bana Jelačića, Radićeve do Kamenitih vrata.

Foto: Zagreb.hr