SVEČANI KONCERT “TEBI, GRADE MOJ”: Nastupa i velikan naše glazbene scene Drago Diklić

Foto: Press

U nedjelju, 28. svibnja 2023. godine u 19 sati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Gaj“ organizira svečani koncert uoči obilježavanja Dana državnosti RH i Dana grada Zagreba pod nazivom “Tebi, grade moj”.

Tamburaškom orkestru „Gaj“ i njihovom dirigentu Krešimiru Račiću na pozornici će se pridružiti velikan naše glazbene scene Drago Diklić, vrsna umjetnica Renata Sabljak te solist na bisernici Danijel Tomašević.

Na koncertu će se izvesti poznate pjesme posvećene Gradu Zagrebu i Domovini u orkestralnim aranžmanima za tamburaški orkestar kao i autorske skladbe originalno pisane za tamburaški orkestar koje su obogatile umjetničku tamburašku glazbu.

O Tamburaškom orkestru Tamburaškog društva “Gaj”:

Tamburaški orkestar Tamburaškog društva “Gaj” iz Zagreba stariji je od Društva kojemu pripada kao jedna od njegovih sekcija. Njegovi začeci sežu u školsku godinu 1986./´87. kada u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Braća Horvat” (danas Osnovna škola “Savski Gaj”) profesor glazbene kulture Ljudevit Adamek, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, započinje podučavati tamburu i osniva Tamburaški orkestar. Od 1995. godine Orkestar djeluje kao sekcija novoosnovanog Tamburaško-pjevačkog društva “Gaj”. U jesen 1999. na inicijativu Programa “Zagreb te zove” za socijalnu prevenciju djece i mladeži Grada Zagreba, Orkestar postaje temelj nastanku Tamburaškog društva “Gaj” u sklopu kojega djeluje i danas. Uz Orkestar, u TD-u djeluju još i tamburaški podmladak te početnička tamburaška sekcija. Tamburaški orkestar svojim je djelovanjem postigao veoma zapažene uspjehe na mnogim koncertima i nastupima u zemlji i inozemstvu. Stekao je ugled vrsnog ansambla s jasno profiliranim repertoarom i dobio visoke ocjene glazbenih stručnjaka na festivalima i glazbenim susretima. Misija orkestra je afirmirati tamburu kao koncertantno glazbalo, tamburaški orkestar promovirati kao pandan simfonijskom orkestru, a umjetničku tamburašku glazbu potaknuti na daljnji razvoj. Utemeljitelj i umjetnički voditelj Orkestra od njegova osnivanja bio je prof. Ljudevit Adamek, a od 2009. godine vodi ga dirigent Krešimir Račić, dugogodišnji član i korepetitor Tamburaškog orkestra.

Tamburaško društvo „Gaj“ zahvaljuje suorganizatoru Centru za kulturu Trešnjevka te Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog koncerta.

Besplatne ulaznice mogu se rezervirati na rezervacije@cekate.hr.