Trgovine pune povrća iz zemalja najugroženijih koronavirusom, a naši proizvođači propadaju

Trgovine pune povrća iz koronavirusom pogođenih zemalja, a naši proizvođači propadaju
Foto: Pixabay

Zatvaranje tržnica donijelo je velike probleme hrvatskim proizvođačima voća i povrća koji i inače muku muče s prodajom svojih prozivoda u domaćim trgovačkim lancima. S druge strane, police trgovina su pune povrća iz uvoza, primjerice iz Italije, iz srca zaraze koronavirusom.

Naši trgovački lanci dobro su opskrbljeni voćem i povrćem, ali u njima je uglavnom moguće pronaći te artikle iz zemalja najteže pogođenih koronavirusom, iz kojih putnici, svi odreda, moraju u samoizolaciju! Jedemo voće i povrće iz Italije, Španjolske i Austrije, spašavamo stranu poljoprivrednu proizvodnju, a ono malo naše što je ostalo, ovom krizom dodatno je pogođeno, piše Lider.

U redakciju Lidera stiglo je pismo jednog srednje velikog proizvođača rajčice iz okolice Zagreba kojem su dojučerašnji kupci i veletrgovci okrenuli leđa. Plodovi u njegovom plasteniku samo što nisu sazrijeli, a boji se da ih neće imati kome prodati.

“Kanali dobave su profunkcionirali, veletrgovcima i trgovačkim centrima jednostavnije je uvesti šlepere mješanog povrća po nikad povoljnijim cijenama s veletržnica iz Padove ili Barcelone, nego kupiti ono iz Hrvatske”, ističe ovaj proizvođač koji je želio ostati anoniman, kako na sebe ne bi navukao gnjev veletrgovaca i sasvim si umanjio šansu prodaje i konkurencije uvoznoj robi.

A je li povrće iz Italije, Španjolske, Slovenije, Nizozemske i drugih pandemijom koronavirusa teško pogođenih zemalja, opasno za konzumiranje i koliko dugo se virus na proizvodima ili zaštitnim folijama i ambalaži može zadržati nitko, za sada, potrošače nije obavijestio.

I dok smo fokusirani samo na to da voća i povrća ima, i sretni da ga uopće možemo kupi, ne gledamo etikete, i ne pitamo se o porijeklu proizvoda. Obišli smo nekoliko dućana u Zagrebu. Svugdje ista slika, samo uvozni artikli, domaćih ni za lijek!