SRAMOTA: Pojedinci naplaćuju pregled oštećenih zgrada, reagirala komora inženjera građevinarstva

Hrvatska komora inženjera građevinarstva reagirala je povodom pojave osoba koje naplaćuju preglede oštećenih građevina.

U priopćenju navode sljedeće:

Poštovani članovi, kolegice i kolege,

Zahvaljujem svim članovima Komore volonterima koji su se nesebično odazvali pozivu za hitni pregled građevina oštećenih u potresu.

Radi se o preliminarnim procjenama zgrada, ne rade se pojedinačne procjene stambenih ili poslovnih jedinica.

Napominjemo da je ovaj prvi pregled hitan radi zaštite onih građana čiji domovi ili poslovni prostori su pretrpjeli oštećenja opasna po život.

Nakon ovih prvih pregleda, kroz sustav Grada Zagreba bit će organizirani detaljni pregledi radi definiranja konačnih rješenja o daljnjem postupanju za svaku pojedinu građevinu.

Od naših članova na terenu obaviješteni smo o sramotnom postupanju nekolicine pojedinaca koji su počeli naplaćivati preglede oštećenih domova uplašenih sugrađana.

Takvo postupanje najstrože osuđujemo i molimo vas da Komori dostavite podatke o identitetu navedenih osoba kako bismo mogli poduzeti odgovarajuće mjere.

Svi članovi Komore pozvani su da se dobrovoljno jave za pomoć, što su mnogi i učinili i pružaju nesebičnu pomoć u ovim teškim uvjetima rada na terenu.

Članovi Hrvatske komore inženjera građevinarstva izlaze BESPLATNO i organizirano preko Ureda za hitna stanja te obavezno imaju traku s oznakom civilne zaštite, navode u priopćenju iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva.